Kom i kontakt med oss

Louisiana

New Orleans

New Orleans regnes som en av de virkelig gamle byene i USA, grunnlagt så tidlig som i 1718 av franskmannen Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville som hovedstad i Louisiana territoriet. Som historien i den senere tid har vist, var det ikke det optimale sted å anlegge en by, men da franskmennene trengte en base langs utløpet av Mississippi hvorfra de kunne kontrollere både handel og transport på elven, ble det nå en gang slik.

Byen var i fransk eie i nærmere hundre år, og vokste hele denne perioden jevnt og stadig flere valgte å bosette seg i området. I begynnelsen av 1800-tallet ble byen imidlertid amerikansk, og tilflytningen skjøt for alvor fart og de store plantasjeområdene rundt New Orleans ble hurtig omdannet til boligområder.

Rent geografisk ligger New Orleans på høyde med både Kanariøyene og den Egyptiske hovedstaden Kairo, noe som i høyeste grad påvirker klimaet i byen. I vinterhalvåret er gjennomsnittstemperaturen rundt 10 til 15 grader celsius, om sommeren gjerne mellom 28 og 34 grader. Men det er ikke uvanlig med enda høyere temperaturer, og enkelte dager kan det bli så varmt som 50 grader celsius på det varmeste. Kombinert med den høye luftfuktigheten som oppstår på grunn av nærheten til Mississippi, oppstår det nesten daglig torden og regnbyger i byen.

Allerede på et tidlig tidspunkt forsto man at New Orleans ikke lå på den best mulig plassen i forhold til naturkreftene, med elven i syd og ellers omgitt av sump og myrlendt terreng på alle kanter, og det ble etterhvert bygget et dike rundt byen for å holde vannet ute. Og fordi byen også faktisk ligger lavere enn det utenforliggende havet, noe som viste seg å bli skjebnesvangert da orkanen Katrina slo til for fullt den siste uken i august 2005.

I moderne tid i New Orleans snakker man om tiden før og etter orkanen Katrina, for selv om man i New Orleans har opplevd både flom og storm tidligere, hadde man inntil i 2005 ikke opplevd en naturkatastrofe så ødeleggende og kraftig noensinne. Da dikene brast ble tre fjerdedeler av byen umiddelbart lagt under vann, og nesten 2000 mennesker mistet livet. Videre antas det at rundt 200.000 hjem ble ødelagte som en direkte følge av katastrofen, og nærmere en halv million mennesker ble midlertidig hjemløse.

Nå er imidlertid dikene bygget opp igjen, de ødelagte husene revet og nye oppført, og livet begynner så smått å gå sin vante gang igjen. På nær for mange av de fattigste innbyggerne, da manglende forsikringsordninger bokstavelig talt satte dem på gaten, og investorer oppførte nye hus på eiendommene de ikke hadde råd til å bo i.

Ser man bort fra orkanen Katrina og ettervirkningene etter denne, har New Orleans alltid hatt et utrolig spennende reportoar å by på. Byen som i utgangspunktet har vært befolket av innbyggere fra en mengde nasjonaliteter og kulturer, har i generasjoner vært en smeltedigel hvor uendelige særegenheter har hatt gode kår for å gro frem.

Blant annet er den gastronomiske siden av New Orleans i verdensklasse, og spesielt kreolske og cajunske retter står i høysetet. Flere verdensberømte restauranter ligger i byen og er øverst på menyene troner gjerne retter som jambalaya, file gumbo og ikke minst alligatorpølse. New Orleans har en av verdens høyeste alligatorbestander og det fanges mengder av dem årlig, de fleste av disse ender opp på matbordet.
Likeledes er New Orleans kjent for å være fødestedet for flere av verdens grunnleggende musikkstiler, Mississippi Delta Blues og for ikke å glemme New Orleans Jazz som av mange regnes som en forløper til nesten all den moderne musikken man lytter til idag.

Jazz

Trompetisten Louis Armstrong var en av dem som bidro til disse musikkstilenes popularitet. Armstrong, eller Satchmo som han ble kalt blant venner, ble født i 1901 da både byen og musikken så smått begynte å blomstre. Han ble født i byens slumkvarter og bare 11 år gammel ble han anbragt på et barnehjem for å ha avfyrt en skarpladd pistol. På dette hjemmet lærte han å spille kornett og noen år senere kom han i kontakt med jazzmusikeren Joe «King» Oliver som ble hans lærer og mentor. Ikke lenge etter fikk han sitt «offisiell» gjennombrudd som 2. kornettist i King Olivers Creole Jazz Band i Chicago, og to år senere hadde han sin debut som soloartist i New York. Denne gangen hadde han skiftet ut kornetten med en trompet og han posisjonerte seg som en fremtredende musiker med sit enorme volum og musikalske fantasi. Det sies at flere av hans solooppvisninger er improviserte og ble nedskrevet på notearket i ettertid.
Etterhvert ga Louis Armstrong ut flere album og ble fra 1930-årene regnet som jazzens ubestridte ener. En posisjon han beholdt helt frem til sin død i 1972 og han var den første som spilte inn en stereoplate, og han ga lydspor til James Bond-filmen «Her Majesty’s Secret Service». Fra hitlistene her hjemme huskes han best med slagere som «Hello Dolly» og «What A Wonderful World», for å nevne noen.

Besøker man New Orleans i dag er det liten tvil om at man kommer til en by som er under gjenoppbygging etter orkanen Katrina, og dessverre er mange steder fortsatt preget av katastrofen. Dog bør man definitivt ta turen innom de franske kvarteret som er den eldste bydelen i New Orleans. Her lever kulturen og musikken fortsatt slik den alltid har gjort, spesielt i den berømte Bourbon Street.

Det var i Bourbon Street jazzen i sin tid så dagens lys, og gaten har alltid vært et populært sted for feststemte mennesker i alle aldre. I dag domineres gatebildet ikke så mye av jazzklubber lenger, men består hovedsaklig av barer, nattklubber, spillesteder og mindre spisesteder og har opparbeidet seg en status som en skikkelig turistmagnet. Mange forbinder Bourbon Street med Mardi Gras, men gaten er så absolutt verdt et besøk utenom denne tiden også. Mange bruker timesvis bare på å spasere opp og ned den smale gatestubben ene og alene for å se på folkelivet, og de mange arkitektoniske perlene som finnes her. Som en kuriositet kan det nevnes at Bourbon Street er ett av de få stedene i USA det faktisk er tillatt å medbringe og nyte alkohol på offentlig sted.

Søk etter leiebil

Fortsett å lese
Advertisement
Kan hende du også vil lese...
Klikk for å kommentere

Kommenter dette innlegget

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer i kategorien: Louisiana

  • Finn billige flybilletter

Følg oss på Facebook

Populære artikler

  • Finn leiebil i USA
Till Toppen
error: Innholdet på denne siden er beskyttet!