USA Fakta

The United States of America er et stort land i Nord-Amerika. Landet har et areal på om lag 9.6 millioner kvadratkilometer (omtrent halvparten av størrelsen til Russland og omtrent samme størrelse som Kina).

I USA finner du verdens tredje største befolkning etter Kina og India, med over 300 millioner mennesker. Det inkluderer både tett befolkede byer med forsteder, samt store ubebodde og naturlig vakre områder. Med sin historieske masseinnvandring fra det 17. århundre, er USA en «smeltedigel» av kulturer fra hele verden.

Geografi

48 av USA’s stater  er avgrenset med Atlanterhavet i øst og Stillehavet i vest, med mye av befolkningen boende langs disse to kyststripene. USA grenser mot Canada i nord og Mexico i sør. USA har også maritime grenser mot Russland, Cuba og Bahamas.

USA har tre store fjellkjeder. The Appalachene strekker seg fra Canada til delstaten Alabama, et par hundre miles vest for Atlanterhavet. Appalachene er det eldste av de tre fjellkjedene og tilbyr en spektakulær sightseeing og gode camping muligheter.

Rocky Mountains er, i gjennomsnitt, høyest i Nord-Amerika. The Rockies strekker seg fra Alaska til New Mexico, med mange områder vernet som nasjonalparker. Det tilbys fotturer, camping, ski, og sightseeing i områdene. Sierra Nevada og Cascade området strekker seg over Sierras «ryggrad» i California, med steder som Lake Tahoe og Yosemite National Park.

The Great Lakes defineres med grensen mellom USA og Canada. The Great Lakes ligger ved statene Minnesota, Wisconsin, Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Pennsylvania og New York, og områdene varierer fra uberørte villmarksområder til industrielle byer. Dette er det nest største området i verden med ferskvann, etter polarisen.

Hovedstad: Washington D.C.
Folketall: 301,139,947 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge: USA er delt inn i 6 tidssoner inkludert Hawaii og Alaska (fra 5 til 10 timer etter Norge)
Nasjonaldag: Independence Day, 4. juli (1776)
Landegrenser: Canada og Mexico
Styreform: Føderal republikk

Innreiseregler

12. januar 2009 kom det nye innreiseregler til USA. Du må registrere deg på nettet før du skal reise til USA. Glemmer du dette, slipper du ikke inn i landet.

Electronic System for Travel Authorization heter den nye ordningen. Alle som besøker USA uten visum, må skaffe seg en forhåndsgodkjennelse fra amerikanske myndigheter før avreise.

Registreringen foregår ved at du går inn på en nettside og fyller ut et skjema. Spørsmålene er de samme som på det grønne skjemaet du i dag må fylle ut på flyet på vei til USA. Den nye ordningen gjelder alle som kan besøke USA uten visum. Nordmenn som skal på ferie eller forretningsreise til USA, og som har et maskinlesbart pass, trenger ikke visum. Men du må altså registrere deg. Det er svært viktig å gjennomføre registreringen før avreise.

Registrer deg senest 72 timer før avreise

For å unngå stress anbefales det å fylle ut skjema 72 timer før avgang.
Ved reise til USA må man ha et maskinlesbart pass. For å se om du har et maskinlesbart pass se her. Har du ikke et maskinlesbart pass må du ha visum til USA. Dette innebærer personlig oppmøte på den amerikanske ambassade, hvor du må gjennom et intervju. Visum koster 600,- kroner.

SØK OM ESTA HER

Hva skjer hvis du ikke registrerer deg?

Da risikerer man å ikke slippe inn i USA. Man kan bli avvist enten når man går på flyet eller ved immigrasjonen. På sikt er det meningen at den elektroniske registreringen skal erstatte det grønne skjemaet du får på flyet. Men inntil videre må du fylle ut begge. Den gode nyheten er at ordningen er fleksibel for de reisende: Har du først registrert deg, er godkjennelsen gyldig i to år. Det er ikke nødvendig å ha bestilt fly og opphold for å gjennomføre registreringen.

Oppdatering 10.11.2010:Secure Flight

Nå skjerpes reglene – igjen
Den nye utfordringen ved innreise til USA heter Secure Flight.
Nå er det ikke lenger nok å ha fylt ut den elektroniske ESTA-søknaden senest 72 timer før avreise. Den nye utfordringen heter Secure Flight og innebærer at amerikanske myndigheter krever at man allerede ved bestilling av reisen skal opplyse om kjønn, alder og fødselsdato. Glemmer du dette risikerer du å få problemer med online check-in og lang ventetid i sikkerhetskontrollen. I verste fall får du ikke engang boardingkort på avreisedagen.

Land som deltar i Visa Waiver Program (VWP)

Statsborgere av land som ikke er medlem av VWP må kontakte den amerikanske ambassaden for å søke om visum.

De fleste skandinaviske statsborgere kan reise til USA uten visum under det såkalte Visa Waiver Program.

Hvis du ikke har et maskinlesbart pass eller har planlagt å oppholde deg i USA lenger enn 90 dager, må du søke om visum på forhånd hos den amerikanske ambassaden.

Andorra Island New Zealand Sverige
Australia Italia Norge Sør-Korea
Belgia Japan Portugal Tsjekkia
Brunei Latvia San Marino Tyskland
Danmark Liechtenstein Singapore Ungarn
Estland Litauen Slovakia Østerrike
Finland Luxemborg Slovenia
Frankrike Malta Spania
Hellas Monaco Storbritannia
Irland Nederland Sveits

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

error: Alert: Innhold er beskyttet !!