Leiebil i USA – Helt klart den beste måten å oppdage og oppleve USA på!

Skal du ha leiebil i USA, har vi her noen tips til deg som kan være greie å forholde seg til. Enten du forhåndsbestiller leiebil (anbefales), eller leier bil når du har kommet til USA, er det enkelte ting du bør passe på.

Selv om det er svært mange bilutleie-firmaer i USA, er selve fremgangsmåten stort sett den samme. Når man har landet på flyplassen i USA, skal man gjennom sikkerhetskontroll og Immigration, hente ut bagasje og gå gjennom tollen. Så står man i ankomsthallen der alle bilutleieselskapene gjerne holder til. Er de ikke der, så er det godt skiltet HVOR du skal gå for å finne de.

Bilutleieselskapets skranke

På din bestillingsbekreftelse vil det stå hvilket utleieselskap du skal henvende deg til for å hente ut din leiebil i USA.
Siden bilutleie er mye mer vanlig i USA en her hjemme, er bilutleieselskapene gjerne samlet på et eget område utenfor flyplassen. Når du har kommet deg til ankomsthallen er det bare å følge skiltene til «Car Rentals» / «Car Rentals shutle» etc.

Det er gjerne slik at man må bruke en shuttle-buss til der hvor leiebilen skal hentes.

Når du har forhåndsbestilt bilen går det raskt i skranken. Ha bestillingsbekreftelsen, førerkortet (du trenger ikke internasjonalt førerkort, går helt fint med ditt norske førerkort) og betalingskortet klart når du kommer til skranken! Du signerer papirer før du blir henvist til området der leiebil står. I de fleste tilfeller kan du selv velge hvilken bil du ønsker innenfor den avtalte kategorien.

Utleieselskapet vil helt sikkert også forsøke å selge deg en ekstra forsikring, GPS etc. Har du bestilt bilen via USAguiden’s samarbeidspartnere, så er de forsikringene du måtte trenge inkludert i prisen. Det bilutleieselskapet gjerne vil forsøke å selge deg, er gjerne forsikringer du allerede har på din egen reiseforsikring.

Bilutleieselskapene vil også kanskje tilby deg en «upgrade» til en større/bedre bil. Det er helt og holdent ditt eget valg om du ønsker å benytte deg av dette, og man KAN få en god deal til en litt høyere pris her.

EKSTRA SJÅFØR OG ENVEISGEBYR

Husk at man også stort sett må betale ekstra dersom det er flere som skal kjøre bil i USA! Er dere flere som skal kjøre, lønner det seg å se etter spesialtilbud der det står noe slikt som «inkludert ekstra sjåfør» i leiebiloversikten. Dette gjelder ikke i California der ekstra sjåfør er inkludert (lovfestet) i leieforholdet.

En annen ting å være klar over er at dersom du skal levere bilen på en annen lokasjon en der du hentet den, er det gjerne enveisgebyr for dette. Dette gjelder i de fleste tilfeller der du leverer bilen i en annen stat en der du hentet den. 

Etter at papirer er underskrevet er man klar til å hente leiebilen. Noen steder kan man selv velge hvilken bil, i samme klasse man har booket, man vil ha. Utleieselskapet vil at du skal bli fornøyd, så fortell gjerne hva slags bil du gjerne vil ha, farge etc. så skal du se at du får det du ønsker. Vær høflig og hyggelig, så er de høflige og hyggelige tilbake!

Når du har valgt ut bilen du ønsker, så er det på tide å se godt over den – både utvendig og innvendig. Se nøye etter om det er bulker, riper etc. Ta gjerne bilder av eventuelle bulker/riper, og få representanten fra utleieselskapet til å skrive opp det du ser av eventuelle skader på bilen. Det følger også gjerne med et skademeldingsskjema som du benytter for dette.

Vær nøye med denne sjekken før du forlater området. Bilutleieselskapet ser selvfølgelig godt over bilen når du kommer tilbake med den igjen, og det vil være dumt om du må betale for en ripe/bulk som andre har gjort. Utleiebilene er for det meste i god stand, men en liten bulk døren og riper i lakken er ikke unormalt.

Klarer du å lage en liten ripe i lakken, så er det nok liten sannsynlighet for at du må betale for dette. Vi har flere ganger klart å lage noen små riper i lakken, men aldri fått noen ekstra regning på dette.

You’re good to go! Have a safe trip, sir/mam

Du er klar for å sette snuten på utsiden av bilutleieselskapets område. Det kan kanskje være litt skremmende å begi seg ut i den amerikanske trafikken, men ta det helt med ro og kjør rolig av gårde. Har du GPS, så plott inn første stoppested før du kjører ut fra bilutleieselskapets område. Veiene i USA er stort sett veldig bra, og godt skiltet, så det er bare å kaste seg ut i det!

På motorveier er det gjerne bomstasjoner (toll roads). Skal man unngå disse, så unngå motorveiene. Det er gjerne mye mer å se/oppleve når man velger bort motorveiene. De aller fleste bomstasjonene i USA har nå blitt helautomatiske, men det finnes fortsatt noen manuelle. Det en uansett en god idè å ha noen kontanter, mynter og 1.dollar-sedler, lett tilgjengelig og ikke pakket ned i bagasjen om man tilfeldigvis skulle komme over en manuell bomstasjon. Har du kun en 100-dollar seddel, så kan du faktisk risikere å måtte betale MER en hva du hadde gjort om du betalte med 1.dollar-seddel. 

Hold et øye med hvilken veibane du skal velge på skiltene før bomstasjonen, og velg den med full service og change (veksler) om det er manuell bomstasjon.

Husk å sjekk med utleieselskapet når du henter leiebilen om deres policy rundt bomstasjoner (toll raods). Som regel er det en bombrikke på plass i bilen og man blir belastet kortet ditt i etterkant av leieperioden. 

Når leiebil skal leveres tilbake varierer det fra selskap til selskap, og avtale til avtale, om du skal levere bilen tilbake med full tank, eller nærmest tom tank. Dette står i papirene du har fått! De fleste gangene vi har leid bil så har det vært å levere bilen med nærmest mulig tom tank. Er du usikker, så fyller du tanken for å være sikker før du leverer inn bilen. Bensinprisene er litt hyggeligere i USA en hva vi nordmenn er vant til. Bensinprisen kan variere mye fra stat til stat. For eksempel er pris pr. gallon bensin i Florida nå rundt $3.40 (ca. 35,- NOK), mens den i California ligger rundt $4.80 (ca. 50,- NOK). 1 gallon tilsvarer ca. 3,8 liter. (prisene er fra juni 2023)

Leiebil gir deg friheten til å utforske USA på egen hånd og oppleve landets mangfoldige kulturer, landskap og attraksjoner. Ved å benytte deg av USAguiden.no’s samarbeid med Auto Europe, kan du være sikker på å få en pålitelig og enkel leiebilopplevelse. Følg tipsene og rådene vi har delt i denne artikkelen, og gjør deg klar for en uforglemmelig reise på veiene i USA.

Oppdatering 2023: Når Covid19 brøt ut i 2019 gikk det hardt utover bilutleieselskapene. Det ble omtrent over natten stengt ned flyplasser, så bilutleieselskapene måtte etter hvert kvitte seg med store deler av bilparkene sine for å få hjulene til å gå rundt. Det er derfor i dag vesentlig dyrere å leie bil i USA en hva det var før pandemien slo ut bransjen. Utleieselskapene bygger igjen opp bilparkene sine nå, men det er fortsatt en lang vei å gå før de er tilbake på samme nivå som før pandemien.  

Søk etter leiebil i USA

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

error: Alert: Innhold er beskyttet !!