Kjøre bil i USA

Kjøre bil i USA – Den beste måten å oppleve USA!

0
8546

USA er et stort og allsidig land med svært mange muligheter, og stadig flere velger å reise dit på ferie. Noen velger på bo fast på et av de mange feriestedene som finnes, mens andre igjen velger å farte litt rundt og se seg litt om på egenhånd, og en stadig økende andel velger også å leie seg en bil og selv kjøre dit de vil i det tempoet de ønsker.

Friheten med en leiebil i USA er ubeskrivelig, men ikke alltid like lett å oppnå for alle. Det vil si, er man over 25 år er det ingen problemer knyttet til det å leie en bil i USA, men er man under kan det være betraktelig vanskeligere. Selv om enkelte stater tillater unge å ta sertifikat og kjøre bil allerede som 16-åringer, er det få utleiefirmaer som leier ut biler til noen under 21 år. Dette fordi myndighetsgrensen i USA er 21 år, og det er forbundet med mye ekstra bryderi i forhold til forsikringer og slike ting dersom et firma leier ut en bil til en umyndig og noe skulle skje. Riktignok finnes det enkelte firmaer som leier ut til unge helt ned til 18 år, men det er så kostbart at skal man som turist kjøre rundt i USA en uke eller lenger, kan det nesten uten unntak heller lønne seg å kjøpe en bil i stedet for, som man så enten selger eller skroter når man reiser hjem igjen.

Å kjøre bil i USA skiller seg ikke stort fra det å kjøre bil her hjemme, men noen forskjeller er det jo. For det første er bilene generelt større, og de er stort sett alle sammen utstyrt med automatgir. Hvilket kan være litt uvant hvis man normalt pleier å kjøre rundt med manuelt gir, men noen runder på parkeringsplassen før man begir seg ut i trafikken pleier å hjelpe. Den vanligste feilen i begynnelsen er som regel at man glemmer man ikke har noen clutch lenger, og dermed bråbremser når man skal stanse.

Stort sett alle bilene i USA er utstyrt med cruisekontroll. Dette fantastiske hjelpemiddelet er uvurderlig på langkjøring, og det eneste man behøver å tenke på er å styre bilen. Alt annet går av seg selv. Fartsgrensene i USA er normalt 65 mph (105 km/t) eller 70 mph (113 km/t) på de fleste Higways og Interstates. Enkelte steder ute på landsbygda kan den imidlertid være helt oppe i 75 mph (120 km/t) og i Texas finnes det en enkelt motorvei med en hastighetgrense på 85 mph (136 km/t).

Avstandene i USA er store, og langs de mest trafikkerte veiene er det tilrettelagt med rasteplasser, slik at det alltid er mulig å kunne ta seg en pause underveis. Noen av disse rasteplassene er kun utstyrt med enkle fasiliteter som for eksempel toaletter og kanskje en mindre servicestasjon, mens andre igjen har alt hva hjertet begjærer av et slikt sted. Døgnåpne spisesteder med muligheter for både dusj og overnatting, og standarden er som regel også svært god.

Highway Patrol

I motsetning til hva mange tror er det ingen steder det er fri fart i USA, og politiet aksepterer ingen overskridelser. Selv ikke små, og man må påregne både bot og tilsnakk dersom man skulle bli stanset. Det er mye politi i USA, mye mer enn i Norge, og de er tilnærmet alle steder. Skulle man mot formodning bli stanset risikerer man som turist i verste tilfelle å ikke komme videre før man betaler boten, så følg trafikkreglene!

Enkelte veier har også to fartsgrenser, en i dagslys og en i mørket. Dette er alltid skiltet så man vet det.
En annen ting som kan være uvant fra kjøring i Norge, er hvis man møter en skolebuss i tettbygd strøk, og denne står parker med blinklysene tent er det faktisk forbudt å passere den. Selv om den skulle stå stille i motgående retning. Unntaket er hvis det er flere kjørefelt i hver retning eller hvis en skolepatrulje eller politibetjent signalerer det er ok.

I USA er det også ofte tillatt å kjøre på rødt lys, på den betingelse at det er klart selvfølgelig, og at man skal svinge til høyre. Ikke alle steder er dette tillatt, men da vil det som oftest være skiltet (No Right on Red).

En annen ting som er uvant for oss med norske kjørevaner er at det i enkelte kryss er tillatt å ta u-sving, forutsatt at man ligger i kjørefilen tilegnet dette. Vær imidlertid oppmerksom på at skulle man uforvarende ende opp i feltet for u-sving mens man egentlig skal til venstre, eller motsatt, er det ingen vei utenom å fullføre hva filen tilsier. Å ombestemme seg er ikke akseptert og direkte livsfarlig, og må for all del unngås.

Bensin i USA

Å fylle bensin i USA kan være en svært annerledes opplevelse enn hva man er vant til i Norge. Det er ganske vanlig at man må betale på forhånd før man får starte fyllingen. Egentlig ikke noe problem. Du går bare inn på bensinstasjonen og sier for eksempel «20 on pump 5» og gir fra deg en 20 dollarseddel. Fyller du ikke for 20 dollar, så går du inn og får igjen resten.
Noen steder er det betjeningen som fyller for deg. Du ser det lett ved at betjeningen går rundt på plassen eller «henger» ved pumpene. Man kan godt fylle selv der også, men det vil bli sett rart på, og i to stater, Oregon og New Jersey, er det faktisk også forbudt for andre enn ansatte å betjene pumpene. I tillegg sjekker de mer enn gjerne luften i dekkene, oljenivået, kjølevann og vindusspylervæske for deg også, og er det nødvendig vasker de bilrutene i samme slengen.

Bompenger i USA

«Toll Roads» er svært vanlig i storbyene, over broer og gjennom tunneler. Det pleier å være godt skiltet og prisen varierer fra noen cents til flere dollar. Vær oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å veksle, så sørg for å ha eksakt beløp i småpenger. Det er vanlig at du får et kort når du kjører inn på en «turnpike» (avgiftsbelagt motorvei), og betaler når du kjører av.
Har du leiebil, så spør i skranken når du skal hente ut leiebilen om «toll roads tag». Det er klistremerke som festes til frontruten. Mange bilutleieselskaper har dette på bilene sine og ditt kredittkort blir belastet når bilen er levert og antall bomringpasseringer er telt opp.

GPS – nyttig og viktig verktøy!

Etter utallige Road Trips i USA, er det èn ting vi ikke klarer oss, eller ønsker å klare oss, uten. GPS!
Har du en GPS med mulighet for å legge inn kart for Nord Amerika, så oppdater den og ta den med! Vi brukte lenge en TomTom GPS som var med oss på alle turer, men nå de siste gangene har vi brukt TomTom på mobil i stedet. Det fungerer også bra, men vær obs på datakostnader! Vi har amerikansk mobiltelefon med amerikansk abonnement, og der er det noen GIG med data inkludert i pakken. Dette kan kjøpes på blant annet Walmart, BestBuy osv.
Skal du bruke TomTom på mobilen, er det greit at det er litt størrelse på mobilen din. Selv bruker vi enten en Samsung Galaxy Note4 eller en Iphone 6.

GPS leies også ut hos bilutleieselskapene. Dette kan du sjekke når du booker leiebil i USA hjemmefra.

God tur!

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.