Rocky Mountains

Rocky Mountains

0
3768

Rocky Mountains, eller The Rockies, som de også kalles, er nord-Amerikas desidert lengste og største fjellkjede. Med utspring i Mexico i syd, strekker den seg hele veien gjennom nord-Amerika, via Canada og inn i Alaska. Rundt 5.000 kilometer lang, og med over 100 fjelltopper høyere enn 4.000 meter, er den et imponerende skue, uansett hvor i Amerika man støter inn i den.

Det er lett å forstå hvorfor mange amerikanske westernfilmer har handlingen lagt til Rocky Mountains, spesielt når man ser de ville fjellene og de enorme skogområdene i området. På sitt bredeste er The Rockies nærmere 1.600 kilometer bredt(!), og den høyeste toppen, Mount Elbert i Ohio er 4.401 meter høy. Hva disse enorme geografiske områdene skjuler av hemmeligheter kan man bare fantasere om, og det regnes med det kun er en brøkdel som fast frekventeres av mennesker. Det finnes heller ingen større byer i fjellmassivet, og bortsett fra enkelte landsbyer er det heller glissent med bosettingen.

Sin noe isolerte tilværelse til tross, Rocky Mountain er en viktig kilde til naturressurser i USA, og flere steder er det funnet rikholdige mengder av forskjellige mineraler som kobber, jern, gull, sølv, sink, bly, uran og molybden, og de store fjellsidene er flittig brukt som beiteområder for kveg og mindre dyr som sau og geit. I de nordligste delene av The Rockies er det også utbredt tømmerdrift, og det er flere steder anlagt dammer og vannkraftverk i de mange elvene.

Ønsker man å besøke Rocky Mountain kan det være lurt å planlegge litt på forhånd, ikke minst på grunn av størrelsen, som nok kan være litt uoverskuelig for de fleste. Det finnes mengder av turiststeder i fjellkjeden, blant annet vintersportsteder med alpinbakke og skiløyper, flere av dem helårsåpne, da snøen der de ligger er evig. De fleste litt større byene langs fjellkjeden har turistinformasjonskontorer som enten kan anbefale steder å reise, eller kan formidle et opphold på ønsket sted.

Yellowstone, Grand Teton, Jasper og Banff

Flere av USAs mest kjente nasjonalparker ligger også i tilknytning til Rocky Mountain, deriblant Yellowstone, Grand Teton, Jasper og Banff, og for ikke å glemme The Rockies «egen» nasjonalpark, Rocky Mountain National Park. Velger man å legge besøket til en av disse, og henvender seg til det lokale turistsenteret, er det et vell av aktiviteter man kan være med på. Enten på egenhånd, eller i en gruppe sammen med andre.

Eksempler på slike aktiviteter er elvepadling, vandring i fjellene, sykkelturer, jakt og fiske, kanopadling, hesteridning på ekte cowboyvis og mye mye mer. Mange av disse aktivitetene kan man kun gjennomføre sammen med en guide, og det er viktig å ha alle forsikringer og papirer i orden før man reiser hjemmefra. Rocky Mountain er betraktelig villere og større enn hva man kanskje er vant til fra den norske fjellheimen, og selv om risikoen for å møte noen er liten, finnes det også betraktelig farligere dyr der, og flere av dem har ingen betenkeligheter med å oppføre mennesker på menyen, dersom sjansen byr seg.

Et annet alternativ er å leie seg en firehjulstrukket campingbil og selv kjøre rundt i parken, da har man både fremkomstmiddel samt et trygt sted å sove, pluss man kan kjenne litt av den friheten de tidlige pionerene må ha kjent, når de satt ved bålet ut i de sene morgentimene, og lyttet til alle lydene fra skogene omkring dem. Kanskje med duften av nytrukket ørret i stekepanna, eller bønner og flesk, på ekte cowboymaner.

Man kan trygt si Rocky Mountain har det hele, enten man søker opplevelser i trygge omgivelser sammen med andre, eller har et innbitt ønske om å dyrke ekstremsport på egenhånd, eller rett og slett ønsker en pause fra hverdagens stress og mas.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.