Yellowstone på to dager

Yellowstone på to dager

0
4074

Nasjonalparken strekker seg over et område på 8983 km2 og består av innsjøer, daler, elver og fjellkjeder. Parken er også kjent for sitt rike dyreliv. I 1894 ble det full beskyttelse av dyrelivet i Yellowstone, utenom ulv og coyote. Ulven ble utryddet i nasjonalparken, men i 1995 ble det satt ut Canadisk ulv i parken igjen. Innføringen av ulv i parken medførte en mer balansert bestand av hjortearten Elk, som igjen førte til mindre slitasje på vegetasjon og erupsjon rundt elever og innsjø slik at både bever, røyskatt, fisk, fugl og til og med bjørnbestanden økte og stabiliserte seg i løpet av 6 år.

Yellowstone på to dager

Yellowstone nasjonalpark er en unik opplevelse som man gjerne kan bruke 4-7 dager for å få mest mulig med seg. Vi hadde selv bare 2 dager til rådighet på denne turen og vil gjerne dele noen tips om hva du da bør prioritere. Vi brukte en del tid på å lese oss opp om Yellowstone for å få mest mulig ut av disse 2 dagene.

Hovedveiene i nasjonalparken kjøres i ett 8-tall, og vi brukte dag 1 på den nedre delen av denne og dag 2 på den øvre. Skulle Vi gjort den igjen, ville vi helt klart vært mye tidligere ute for å booke overnatting inne i nasjonalparken ved Tower-Roosevelt eller Grand Village mellom dag 1 og dag 2.

Det aller første du bør gjøre er å laste ned en app til din smartmobil. Den geniale app’en GIPSY for Yellowstone (ca.5$) var til god hjelp for oss. Har du også planer om å besøke «nabo-nasjonalparken» Grand Teton? Da har de en felles app for Yellowstone & Teton (ca.8$) også.
Denne app’en var helt uvurderlig nyttig og informativ for oss. Den bruker GPS’en og forteller deg hva du kommer til og gjør det svært mye enklere å navigere seg rundt i parken og velge hva man bør prioritere å stoppe ved.

West Yellowstone

Vi ankom via den vestligere inngangen til Yellowstone. Denne inngangen er åpen fra rundt midten av april til tidlig november. West Yellowstone er en liten by ved inngangen til selve nasjonalparken og er et godt utgangpunkt for dag 1 om man kommer fra San Francisco slik vi gjorde.

Dag 1 – Old Faithful og geotermiske aktiviteter

Vi startet dagen med å kjøre til Old Faithful. Fra West Yellowstone er det ca. 45 minutter å kjøre dit uten stopp. Det første du gjør etter å ha parkert bilen, er å finne ut når Old Faithful’s utblåsing er beregnet å komme. Det finner du ut ved å gå til besøkssenteret/visitor center. En klokke henger på veggen rett frem ved inngangen. Denne viser forventet tid for Old Faithful’s neste utbrudd. Man regner med at det er 60 – 110 minutter mellom hvert utbrudd.

Har det nettopp vært et utbrudd, så gå langs de merkede stiene/boardwalks for å se andre geysirer og varme kilder i mellomtiden. Bare vær obs på tiden! Det er et fascinerende landskap å gå å titte på, så tiden går fort..

Etter at dere har sett Old Faithful’s utbrudd kan dere kjøre samme vei tilbake mot Madison. Få med dere flere stopp langs denne ruten! GYPSY appen forteller hva som er verdt å stoppe ved. Kjør så mot Noris Basin. Der går du på boardwalks/stier mellom geysirene og de varme kildene. Dette området likte vi oss godt i og her brukte vi god tid før vi kjørte til Mammoth Hot Springs som absolutt er verdt å se, men 30 – 45 minutter holder her.

Lamar Valley

Fra Mammoth Hot Springs kan du kjøre videre til for eksempel Tower Roosevelt eller Grand Village for overnatting. Vi kjørte tilbake til West Yellowstone siden vi ikke hadde booket rom på forhånd i selve parken. Dette bør gjøres minimum 3 måneder før du skal til området da det er svært populært å overnatte i selve nasjonalparken.Det er to områder du ikke vil gå glipp av mellom disse overnattingstedene. Mellom Tower Roosevelt og den nordøstre inngangen ligger Lamar Valley som har et rikt og flott dyreliv. Gå heller ikke glipp av fjellet Mount Washburn som ligger mellom Tower Roosevelt og Grand Village. Her kan du kjøre opp en litt humpete grusvei til parkeringsplassen som er anlagt der. Der er det en fantastisk utsikt! Det er også mulighet til å ta seg en gåtur opp fjellet om man skulle ønske det. Kjør opp selv om du ikke har noen planer om å gå turen til toppen av fjellet! Det tar bare 5-10 minutter å kjøre rolig opp til parkeringsplassen.

Dag 2 – Dyreliv og Grand Canyon of Yellowstone

Dag 2 startet vi med å kjøre til Hayden Valley som er ca 15-30 minutter kjøring fra Grand Village mot Fishing brige i den nedre delen av 8 tallet. Er du tidlig opp, noe du bør være, har du større sjanser for å se det rike dyrelivet som er her. Vi startet kjøreturen fra West Yellowstone klokken fem om morgenen. Bison vil du se hele dagen, og du har helt sikkert allerede sett Bison før du kommer til Hayden Valley. Dyrene starter gjerne å bevege seg i lysningen fra 06/07:00 tiden. Ha kamera og kikkert klar når dere kjører! Det er ikke usannsynlig at en ulv, grizzlybjørn eller svartbjørn er ute å vandrer.

Vi har selv sett både ulv, bison, Elk (hjort), prærieantilope og fjellgeit i området her, samt oter i elven. Det er et så flott dyreliv der at vi valgte bevist å kjøre først gjennom Hayden Valley og bort til Mud Volcano, Mud Geyser, Sulphur Caldron, og Black Dragon Caldron som også er verdt å se, før vi snudde for å kjøre gjennom Hayden Valley på nytt. Bison som krysser veien og gresser like ved er svært vanlig og vi måtte stoppe helt opp flere ganger. Da blir det «Bison-Jam». Hold deg i bilen! Parken sier at man skal ha en avstand på 100 yards (91m) fra bjørn og ulv, og minst 25 yards (23m) unna alle andre dyr, inkludert bison.

Man har jo selvsagt ingen mulighet til å holde anbefalt avstand fra dyrene når man opplever «bison-jam» fra bilen, og vi hadde selv Bison på bare et par meters avstand fra vår bil. Det er ganske så spennende når man sitter der og ser opp mot 100 muskelbunter av noen bisons passere deg og skule bort på deg.

Bison er ikke til å spøke med! Bare se denne videoen:

Tenk at det i Nord Amerika var det over 30 millioner bison tilbake til 1500 tallet. I 1830 startet masse-avliving av bison. Dette ble gjort av flere grunner, som å fjerne mat-grunnlaget for indianerne som har holdt til i denne regionen i minst 11 000 år, samt å sørge for mat til arbeidsfolket i området. I 1884 var det bare 25 bison igjen i Yellowstone.
Gudskjelov kom de på bedre tanker etterhvert, og i 2016 var det estimert å være ca. 4900 bison i Yellowstone. Bison kalver om våren i april/mai og flokker seg om sommeren for å gresse. Den største samlingen skjer i august i Hayden Valley og da kan flokken være på opp mot 2000-3000 dyr hvor hannene utfordrer hverandre i forhold til å få parre seg med hunnen. De støter da gjerne sammen 1-2 ganger før den svakeste trekker seg.

Grand Canyon of the Yellowstone

Tilbake til kjøreruten, så kjørte vi fra Hayden Valley for å se på Grand Canyon of the Yellowstone. Det er 4-5 forskjellige utsiktspunkt du bør få med deg rundt om der. På Uncle Toms trail er det flott utsikt mot den øvre delen av fossen, og på Artist Point ser du den dype dalen og fossen på lengre avstand. Vi synes det var finest utsikt her! Vi kjørte så til «Grand View» som gir ett mer overblikk over selve Grand Canyon of the Yellowstone. Her ser du ikke fossefallene men det er like imponerende for det!

I og med at vi bare hadde to dager til rådighet i Yellowstone, måtte vi droppe noen deler av 8-tallet. Vi brukte litt tid på å plukke ut hva vi ønsket å se, og hva vi kunne droppe. Google, GYPSY-mobilappen og Tripadvisor’s forum for Yellowstone ble flittig brukt før avreise. Vi er fornøyde med valgene vi gjorde, men har allerede bestemt oss for å reise tilbake til Yellowstone i 2017. Da ønsker vi å bruke 6-7 dager i parken med en del lengre gåturer, samt få med oss det vi ikke rakk på denne turen.

Fra Grand Canyon of the Yellowstone kjørte vi ut av Yellowstone mot Jackson Hole som var vårt mål for dagen. Vi stoppet flere ganger langs ruten, så regn med å bruke en del lengre tid en hva f.eks. Google Maps sier. Fjellene i Grand Teton National Park får du god utsikt til på vei til Jackson. Vi fikk se disse fjellene i en vakker solnedgang.

Noen tips:

  • Start dagen grytidlig. Gjerne ved 5-6 tiden.
  • Beregn lenger tid en hva kart som Google Maps sier på kjørerutene i parken.
  • Ha med deg mat og drikke. Bruk gjerne en kjøleboks som du får kjøpt billig i butikker som Walmart.
  • Fyll bensintanken før du kjører inn i nasjonalparken.

En opptelling viser at vi tok over to tusen bilder i løpet av to dager. Det er så utrolig mye flott å se, så sørg for å ha full-ladede batterier og tomme minnekort til kamera hver dag!

Her er noen bilder fra vår tur til Yellowstone i september 2016:

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.