Death Valley - Badwater Basin

Death Valley – USA’s mest ugjestmilde sted

0
7094

Death Valley ligger i Mojaveørkenen i den sydøstlige delen av California nær grensen mot Nevada, og er sannsynligvis et av de minst gjestfrie stedene i verden. Likevel tiltrekker både dalen og nasjonalparken ved samme navn seg nærmere en million turister i året, som ønsker å ta dette barske området i nærmere øyesyn.

For barskt er det. Death Valley er utvilsomt det varmeste og tørreste stedet på hele det amerikanske kontinentet, med en gjennomsnittstemperatur på rundt 47 grader celsius hele juli måned. Varmerekorden er på hele 57 grader celsius, målt den 10. juli 1913. Ironisk nok på den vitenskapelige målestasjonen Greenland Ranch, av alle steder.

Nasjonalparken Death Valley består egentlig av to daler, Death Valley og Panamint Valley, men det er førstnevnte de fleste forbinder med navnet. Hele nasjonalparken er på litt under 14.000 kvadratkilometer i størrelse, eller et område som er omtrent på størrelse med Telemark fylke.
Størrelsen til tross, så er det ikke mer enn knapt 200 fastboende i nasjonalparken, hvorav flesteparten av disse bor langs Highway 190 som er hovedveien gjennom ørkenen.
Kommer man som turist til Death Valley er det en del ting man bør være oppmerksom på. Ikke minst må man være forberedt på den voldsomme varmen som er der, og ha med seg rikelig med både mat og ikke minst drikke, og man bør holde seg til de etablerte veiene i ørkenen. Mange bilutleiefirmaer fraskriver seg også ethvert ansvar hvis bilen skulle havarere i Death Valley, og forsikringsselskapene vil normalt heller ikke dekke omkostningene ved bilberging dersom uhellet skulle være ute. Det frarådes også å kjøre med klimaanlegget på ettersom dette lett kan føre til overoppheting av motoren. Husk å sjekke ut dette når du leier bil!

USA’s mest ugjestmilde sted

Selv om Death Valley regnes som det mest ugjestmilde sted i hele USA, er det stadig mange gode grunner til å reise dit. Ikke bare har nasjonalparken en rekke spennende geologiske severdigheter, det finnes også mange dyrearter der, og over tusen forskjellige plantearter. Flere av disse planteartene finnes heller ingen andre steder i verden enn i Death Valley, og for dem med interesse for botanikk regnes våren som det beste tidspunktet å besøke parken på, da dette er tiden for blomstring.Det ligger også flere forlatte byer i Death Valley, såkalte spøkelsesbyer, eller ghost towns om man vil. De aller fleste stammer fra slutten av 1800-tallet, begynnelsen av 1900-tallet, da Death Valley var et yndet sted å prøve lykken for blant annet gullgravere og andre som søkte etter mineraler. Det ble imidlertid aldri funnet noe av spesielt stor verdi, så driften ble hurtig lagt ned de fleste stedene, og absolutt opphør da området ble avsatt som nasjonalpark.

Et av de best bevarte gruvesamfunnene er Harmony Borax Works ved Furnace Creeks Spring, hvor man kan se vogner og bygninger fra den gang gruven var i drift. Området blir ivaretatt av Death Valley National Park Service og det er informasjonskilt plassert rundt omkring i området.
En annen spennende severdighet i Death Valley er Scotty’s Castle, eller Death Valley Ranch som den opprinnelig het da den ble bygget. I følge historien ble Scotty’s Castle påbegynt bygget av en rik eventyrer fra Chicago, som blant annet reiste rundt med Buffalo Bill en periode, men dette arbeidet stanset opp da Death Valley fikk status som nasjonalpark. Praktverket ble imidlertid fullført, og man kan i dag få guidede rundvisninger på eiendommen.

Badwater Basin – det laveste punktet på det amerikanske kontinentet

Av andre severdigheter i Death Valley kommer man ikke utenom Badwater Basin, som er det laveste punktet på det amerikanske kontinentet, med en dybde på 86 meter under havets overflate. Navnet til tross, det er sjelden vann der nede, og bunnen er dekket av et tynt saltlag.

Det høyeste punktet i nasjonalparken er Telescope Peak som med sine 3368 meter over havoverflaten ruver godt over den varme dalen nedenfor. De grønne fjellsidene er ypperlige til fotturer og det finnes flere stier man kan følge. En av de mest populære turene går fra Shorty’s Well og opp til toppen av Teescope Peak, og de aller tøffeste begynner helt nede i bunnen av Badwater Basin, noe som gir en stigning på hele 3454 meter. Denne turen er imidlertid lang og krevende, og krever god kondisjon. Det stilles ingen formelle krav for å bestige Telescope Peak, og man kan lett spasere hele veien.

Dersom du ønsker å få litt oversikt over parken, er en kjøretur opp til Dante’s View å anbefale. Dante’s View ligger på 1,669 meter over havet og det går bilvei helt opp. På toppen vil du bli møtt av en flott utsikt over Devil’s Golf Course. Er det klarvær og god sikt kan man se både det laveste(Badwater -86 m) og det høyeste punktet(Mount Whitney – 4421 m) i USA’s 48 fastlandsdelstater fra samme sted!

Det er også muligheter for overnatting i området. Sist gang vi selv besøkte Death Valley, bodde vi på Panamint Springs Resort som ligger rett i utkanten av Death Valley.Et helt greit overnattingssted. Vi kom hit klokken ni på kvelden, og da var det 35 varmegrader der (september). Greie rom med AC og en liten restaurant for en matbit.

De fleste som besøker Death Valley kommer via Las Vegas i Nevada, eller fra California-siden. Det er ingen faste åpningstider i nasjonalparken, men det koster imidlertid en symbolsk sum for å komme inn, og man kan velge mellom ukes- eller årspass.

Husk full tank på bilen!

Nyttige Death Valley linker:

National Park Service
Overnatting – Panamint Springs Resort

Bilder fra Death Valley:

Invalid Displayed Gallery

Leiebil USA

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.