Elvis Aron Presley, født den 8. januar 1935, i Tupelo, Mississippi, trenger vel strengt tatt ingen nærmere presentasjon, og det er ikke uten grunn han i sin tid ble kjent som «The King», eller «The King Of Rock’n’Roll».

Han ble født i et lite toroms trehus på Old Saltillo Road i East Tupelo, bygget av hans far, Vernon Presley. Egentlig skulle Elvis hatt en tvillingbror, Jesse Garon Presley, men denne tvillingbroren døde under fødselen. Elvis’ foreldre, Vernon og Gladys fikk ingen flere barn, noe som medførte at Elvis vokste opp som enebarn. Huset Elvis ble født i, er i dag omgjort til museum, og vegen det ligger i, heter nå Elvis Presley Drive.

Elvis vokste opp under kummerlige forhold, og i mange år bodde familien i noen av Memphis’ fattigste nabolag, hvor det var naturlig å ha et nært forhold til den lokale kirken. Og det var sannsynligvis her Elvis fikk sine første musikalske erfaringer, under ett av de mange besøkene han var på, sammen med sin mor.

Elvis var flittig på skolen, og fikk nesten umiddelbart arbeide hos et lokalt elektrikerfirma, The Crown Electric Company, etterpå, hvor han arbeidet som lastebilsjåfør og altmuligmann.

Den 18. juli 1953 oppsøkte Elvis Sam Phillips’ studio Sun Records i Memphis for etter sigende å spille inn en plate han ville gi til sin mor i fødselsdagsgave, noe som er litt underlig, da moren hadde fødselsdag den 25. april. Altså noen måneder tidligere.

Året etter, i 1954, var Elvis igjen tilbake i studioet for å spille inn en ny plate, men da han ikke var helt fornøyd med lyden på opptaket, begynte han under en pause å tulle litt rundt med sangen «That’s All Right» i steden for, noe de faste studiomusikerne Scotty Moore og Bill Black la merke til og begynte å spille med. Sangen ble rocket opp litt, innspilt, og allerede dagen etter ble den spilt på den lokale radiostasjonen. Resten er historie, for platen ble en suksess, og heretter gikk det bare oppover med Elvis’ karriere.

Kort etter gjennombruddet ble «Oberst» Tom Parker engasjert som manager, og året etter solgte Sun Records kontrakten med Elvis videre til RCA, hvor Elvis utga «Heartbreak Hotel». Året etter dette igjen, i 1956, slo Elvis gjennom nasjonalt, og han var nå en etablert suksessfull musiker.

Ettersom pengene begynte å rulle inn, og for å unnslippe den verste fansens oppmerksomhet, valgte Elvis i 1957 å kjøpe et nytt og bedre hjem for seg og sine foreldre, og valget falt på en større bolig noen mil syd for sentrum av Memphis, Graceland.
Graceland
Graceland ble opprinnelig oppført av Stephen Toof, men senere overdratt til hans barnebarn, som begynte en større ombygging av huset i 1939, for å få det til å passe hennes musikalske interesser, med tanke på akustikk og muligheten for å holde mindre konserter der. Hvilket passet Elvis perfekt, og han trengte ikke lang betenkningstid da han ble tilbudt eiendommen. Navnet Graceland lot han være, da det var hentet fra Toofs barnebarns tante, som het Grace.

Elvis var på denne tiden travelt opptatt med filminnspillinger, og selv om huset ble kjøpt i mai måned, rakk han ikke selv å overnatte der før i slutten av juni. Han hadde heller ikke bodd lenge i huset før han allerede begynte med de første tilpasningene, blant annet fikk han bygget et tilbygg, som senere ble kjent som «jungelrommet», og en fløy på sørsiden. Og selvfølgelig fikk han anlagt et svømmebasseng, og en liten park, «Meditation Garden», hvor både foreldrene, besteforeldrene, og til sist også ham selv, ble begravet.

Elvis’ liv er et eventyr av en annen verden, og besto stort sett av travle studiodager, konserter, opptredener og filminnspillinger. Han var en engasjert mann som gjerne stilte opp, kun avbrutt av et toårig opphold i Tyskland, hvor han avtjente militærtjeneste.

Det var også i Tyskland han første gangen møtte kvinnen som senere skulle bli hans hustru, Priscilla, en offisersdatter. De ble gift 1. mai 1967, og fikk datteren Lisa Marie 1. februar året etter.

Dessverre varte ikke ekteskapet særlig lenge, og allerede i 1972 ble de separert, og endelig skilt i 1973. Og knapt fire år senere, den 16. august 1977, ble Elvis funnet liggende livløs på sitt baderom i Graceland klokken 2:33, og til tross for gjentatte oppliviningsforsøk, ble han offisielt erklært død klokken 15:30.

Elvis rakk i sin relativt korte, men hektiske karriere, å spille inn minst 77 plater og 33 spillefilmer, og har siden gjennombruddet solgt over en milliard plater på verdensbasis.

Etter Elvis’ død sto familien igjen med Graceland, og etterhvert kom det i datterens eie som i 1982 bestemte seg for å åpne deler av farens bolig for publikum, og gjorde Graceland om til en hyllest til ham.

Man kan i dag besøke Graceland, og det arrangeres daglige guidede turer rundt i bygningen. Det er også mulig å se noen av Elvis’ biler, scenekostymer og andre effekter med tilknytning til «The King», og ikke minst gravstedet. Det hele foregår med en stille verdighet, da hele huset og eiendommen i sin prakt utstråler verdighet, til ære over en av musikkens største stjerner.
Drakter

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.