Jack Daniels

På besøk hos Jack Daniels

0
592

I juni 2018 besøkte vi destilleriet til Jack Daniels i Tennessee. Jack Daniels er nok det første mange tenker på hvis de skal gjengi et whiskey-merke. Kanskje ikke så rart, all den tid Jack Daniels blir solgt i mer enn 160 land, og er den aller største produsenten av amerikansk whiskey i verden. Med base i Lynchburg, er Jack Daniels verdenskjent for deres særegne Tennessee whiskey. Selv om store deler av oppskriften er strengt hemmelig, er det vannet som er gull, fordi destilleriet er bygget rundt vannkilden, som konstant gir rent vann, blottet for jern, året rundt. Denne vannkilden er helt unik i verden, og grunnen til at det ikke finnes flere Jack Daniels destillerier noe annet sted i verden. Så her har du muligheten for en helt unik opplevelse.

Jack Daniels kilde

Jack Daniels Destilleri

Selve destilleriet ligger i Moore County, hvor det faktisk inntil nylig var ulovlig å selge alkohol. Det hadde du kanskje ikke trodd!? Nå er alkoholloven der på vei til å «mykes opp» litt og du får kjøpt øl og vin flere steder. Sprit må du derimot ut av fylket for å kjøpe. Jack Daniels har en egen avtale som sier at de kan selge sine produkter i deres lokaler, så du trenger ikke å gå tomhendt fra besøket her. Vi kjøpte selv med en flaske som vi i tillegg fikk gravert på stedet. Det er også omvisninger der man heldigvis får lov til å prøvesmake når du først er inne på området der.

Guidet omvisning

Du kan velge mellom fem ulike omvisninger, hvorav fire av dem ender i whiskey-smaking.

 • Jack toast in the hollow tour
 • Dry county distillery tour
 • Angel’s share distillery tour
 • Taste of Lynchburg tour
 • Flight of the Jack Daniel’s distillery tour

Mr. Jack Toast In The Distillery Tour

Denne guidede turen passer perfekt for den som er dårlig til beins, av en eller annen årsak, og som er interessert i de historiske bygningene som omgir Lynchburg. Selve turen foregår helt og holdent i en designert turbuss, hvor en guide gir deg masser av bakgrunnshistorie og et dypdykk i den spennende auraen som omgir byen. I tillegg får du smake på Jack Daniel’s Old No. 7. Turbussen starter på nytt hver time og varer i 30 minutter.

Dry County Distillery Tour

Dette er den eneste turen hvor du ikke får smaksprøver, og er ment for den yngre garde, gravide, og andre som ikke drikker alkohol. Alle andre vil nok heller velge en annen omvisning. Uansett, så får du en kompakt og informasjonsrik tur, og lærer litt historie og prosessene bak produksjonen av Jack Daniels. Denne turen starter hvert kvarter og varer i snaut 70 minutter.

Angel’s Share Distillery Tour

På denne turen får du smake på alle av Jack Daniel’s whiskyer som blir produsert i Lynchburg. Her lærer du om de ulike typene og de historiske personene bak. Mye av omvisningen er inne i Barrel House, som har mye historie å fortelle. Det er også her whiskyen blir oppbevart så forbered deg på sterke lukter. Turen starter hver halvtime, og varer i halvannen time.

Taste Of Lynchburg Tour

Denne omvisningen inkluderer noe så kjedelig som mat. Neida, denne turen varer lengst og gir deg mange gode opplwvelser i form av et restaurantbesøk og selvfølgelig whiskey attåt. En lunsj på restauranten Miss Mary Bobo’s Boarding House, hele Angel’s Share Distillery Tour og i tillegg en gave fra destilleriet. Turen varer i hele 3 timer, og er kun tilgjengelig på fredager og lørdager.

Flight Of Jack Daniel’s Distillery Tour

Selv om denne omvisningen ikke inkluderer mat, dekker den over det aller meste av historie og den nåværende produksjonen av Jack Daniels. Omvisningen dekker over store deler av produksjonsanlegget, og Du får et solid innblikk i hvordan Tennessee Whiskey produseres, og en veldig stor del av whiskey-produksjonen er overraskende lite forandret de siste hundre år. Turen starter hver halvtime i ukedagene og varer i halvannen time.

Besøkssenteret

Besøkssenteret er hvor du kan kjøpe billetter (hvis du ikke allerede har kjøpt online) og er hvor alle de guidede turene starter. Dette er også et sted hvor du kan innhente litt forhåndskunnskap så du får med ut av omvisningene. Her finner du også toalett, som du ikke får tilgang til på omvisningene.

Besøkssenteret er åpent hele året og det kan være en fordel å komme hit tidlig på dagen, fordi noen omvisninger avsluttes tidligere. Det er en grei oversikt på nettsidene til Jack Daniels, hvor du også kan kjøpe billetter. I perioder kan det være godt med folk her, så sørg for at du har god tid når du først er her.

Lynchburg

Lynchburg er en knøttliten by ca. halvannen times kjøretur fra Nashville, noe som gjør en dette til en perfekt dagstur. Og vær forberedt: her kommer du langt ut på landet, hvor det er flere kuer og geiter, og whiskey-tønner, enn det er mennesker. Selve byen har ett trafikklys, et par skoler, og en håndfull butikker, sammen med en enkelt minibank. Byen har nok sett sin storhetstid og det er på grensen til komisk, at alkoholloven er så streng her. Men, det er også her 150 år med whiskey-produksjon har blitt skrevet.

Jack Daniels har betydd veldig mye for byen, i hele dens historie, og det er ikke uvanlig med familier som har arbeidet på destilleriet i generasjoner. Naturlig nok, er også innbyggerne stolte av denne arven, noe du kan se som en rød tråd fra du ankommer til du reiser.

Litt historie

Årsaken til, at Jack Daniels produseres her, er noe så enkelt som en vannkilde. Cave Springs Hollow er en grunnvannskilde, som konstant forsyner produksjonsanlegget med vann, fritt for sedimenter og jern. Det magiske vannet er også årsaken til, at dette er det eneste Jack Daniels destilleriet i hele verden.

Kanskje ikke helt overraskende, ble whiskey-merket navngitt av sin opphavsmann, Jack Daniels, tilbake i 1864. Det nåværende destilleriet opprettet i 1866 og har produsert whiskey av høy kvalitet like siden.

Hele historien til Jack Daniels er lang, og vi skal ikke ødelegge moroa for deg ved å fortelle alt, men det kan være greit å vite navnet på noen nøkkelpersoner, hvis du vil lese deg opp:

 • Jasper Newton «Jack» Daniel – grunnleggeren av Jack Daniels.
 • Nathan «Nearest» Green – mentoren til Jack.
 • Lem Motlow – arvtageren etter Jack Daniels død.
 • Jeff Arnett – en viktig destilleri-mester, som introduserte nye variasjoner av Jack Daniels.

I dag er Jack Daniels gått ut av familiens hender, og er heleid av Brown-Forman Corporation.

Greit å vite

 • Det er ikke lov til å ta med seg bagger eller sekker på turen.
 • Det er lov til å ta bilder på store deler av området, men enkelte områder er det fotoforbud. Dette får du beskjed om av guiden.
 • De fleste turene er utendørs, så det er greit å kle seg etter værforholdene.
 • Toaletter er ikke tilgjengelig når du er på omvisning, noe du kan ha i bakhodet på de lengste turene.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.