American Burger

0
3952

Det er vel få ting som er mer erkeamerikansk enn en skikkelig hamburger, men visste du at hamburgeren egentlig ikke er så amerikansk som man skulle tro? Opprinnelig er det en tysk rett, og som navnet tilsier, kommer den også fra Hamburg, men ble importert til Amerika på midten av 1800-tallet, sannsynligvis av sjømenn som seilte mellom Europa og Amerika.

I begynnelsen var en tradisjonell hamburger laget av strimlet kjøtt mellom to skiver brød, ikke så ulikt det vi i dag kaller en sandwich, og det finnes menyer fra århundreskiftet, som har nettopp «hamburger sandwich» nevnt som en av rettene.

Etterhvert som hamburgerens popularitet steg ble det mer og mer vanlig å bruke hakket oksekjøtt som en av ingrediensene, ikke minst fordi det var tilnærmet ubegrenset tilgang på storfe i Amerika på den tiden, det var også relativt rimelig å fremstille. Dessuten kunne man «jukse» litt, og tilsette kjøtt fra andre dyr også, uten at det påvirket smaken vesentlig.

I dag finnes hamburgerne i nesten alle mulige fasonger og varianter, og dessverre har den noe utilsiktet fått et heller dårlig rykte som måltid, noe hurtigmatkjedene må ta sin del av skylden for. Alt for søtt brød, mengder av dressing og fettholdig kjøtt har bidratt til å gjøre hamburgeren usunn, men lager man sin egen hamburger fra bunnen av, kan den være et svært så næringsrikt måltid, og heldigvis finnes det mengder av både restauranter og såkalte diners i Amerika, som fortsatt lager denne tradisjonelle retten etter gammel oppskrift, hvilket gjør den tilnærmet blottet for fett og sukker i de mengdene man finner i hurtigmatkjedenes alternativer.

Likevel, er man først på reise i Amerika, er det klart man må finne et sted å spise skikkelig hamburger på, og et godt tips er å forhøre seg med de fastboende i det området man er i. Ferdes man langs landeveien, bør man holde utkikk etter steder med mange lastebiler utenfor, da disse ofte har sine faste steder de stopper og raster på. Er man derimot ikke på reise i Amerika, kan man alltids lage sin egen hamburger, etter god gammeldags oppskrift, slik den lages «over there«.

Først og fremst trenger man kjøttdeig. Jo grovere jo bedre, og det er ikke uvanlig å regne 250 gram per persjon. Det er tross alt en middag vi snakker om, og i denne oppskriften tas det høyde for et måltid til fire personer.

Altså, man trenger 1 kilo grov kjøttdeig av god kvalitet. Løkpulver (cirka fire teskjeer), salt og pepper, worcestershiresaus (cirka fire spiseskjeer), løkringer og ketchup. Gjerne hjemmelaget, det er den beste.

Først elter man kjøttdeigen godt sammen med salt, pepper og worcestershiresausen, hvoretter man fordeler kjøttdeigen i fire like store deler. Disse rulles til kuler, som hakkes med en skarp kniv på kryss og tvers, inntil de får en hamburgerlignende fasong. Snu dem ofte, og hakk dem slik at de får en rund og fin fasong, uten at kantene sprekker. Deretter krydres de med litt mer salt og pepper, og løkpulver, og snus slik at overflødig krydder faller av. Kun det krydderet som sitter fast skal være der.

La hamburgerne ligge mellom en halv og en hel time før steking, slik at fibrene i kjøttet får «satt seg«, og stek dem deretter på enten en grillpanne, eller aller helst, utendørs på en ekte grill. Først hurtig på begge sider, slik at de lukker seg og beholder saften, deretter steker man dem til man synes de er så ferdige som man ønsker dem. Dette krever gjerne litt trening, og et godt steketermometer hjelper betraktelig, da kjernetemperaturen gjerne skal komme opp på 60 grader celsius før de regnes som gjennomstekte.

Noen liker hamburgerne som de liker biff, enten rå, medium eller godt stekt, og det tar litt tid å lære dette ordentlig. Dog er det både kjempegøy og kjempegodt, ikke minst, å lage dette, og husk, less is more i denne sammenhengen, så glem alt om salat, majones, dressing, tomater, agurker og hva man nå ellers kan finne på å ha i en hamburger. Det kan til nød brukes en anelse sennep for smakens skyld, men alt utover det fraviker den tradisjonelle hamburgeren slik den skal lages.

Serveres på tilsvarende grillede hamburgerbrød av den grove sorten, med løkringer. Bon appetit!

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.