Highway 1

Highway 1 – en av verdens vakreste kystlinjer

2
19308

Det er to veier man bør få med seg hvis man reiser til USA, den ene av dem er legendariske Route 66, som krysser fra øst mot vest, den andre er Highway 1, som strekker seg 644 miles, eller 1036 kilometer, fra byen Leggett ved grensen til Oregon til Dana Point, litt syd for Los Angeles.  (se kart)

Highway 1 regnes som en av verdens vakreste reiseruter på grunn av det allsidige terrenget den går gjennom. Det er mengder av ting å se og gjøre underveis. Veien er i utgangspunktet bygget som en landevei, så man bør beregne god tid på turen. Mange benytter gjerne en uke eller to, og tilbringer hele ferieoppholdet langs veien.

Veien ble påbegynt konstruert allerede i 1919, og sto først ferdig i sin fulle lengde i 1937, 18 år senere. Ønsker man å kjøre ruten anbefales det å starte i nord, og kjøre sørover. Da har man nemlig utsikten på «sin» side, og blir ikke forstyrret av motgående trafikk. Det er heller ikke alltid like lurt å velge sommermånedene juli eller august, da det kan bli svært varmt i disse periodene. Midtvinter frarådes også, da veien enkelte steder kan være stengt på grunn av ras.

Vinteren 2017 ble California rammet av voldsomme mengder regn og snø. Etter lengre perioder med tørke, ble uværet en hard påkjenning for moder-jord og den ikoniske brua i Big Sur raste sammen. Flere store steinras gjorde at deler av Higway 1 ble ufremkommelig i lang tid.

18 juli 2018 åpnet endelig hele Highway 1 igjen for publikum. Det ble snorklipping og offisiell åpning av veistrekningen som det har kostet flere hundre millioner dollar for å få i stand igjen.

Mange velger å leie en bobil i San Francisco og kjøre derfra, og det arrangeres spesielle turer hvor flere bobiler kjører i følge. Fall ikke for fristelsen og lei en av de største om du ikke har brukt for det, da Highway 1 flere steder består av mange brå svinger og forholdsvis smal veibane. Husk også at bobiler som kjører under fartsgrensen i USA har vikeplikt for biler som kommer bakfra.

Allerede før man forlater Leggett kan man stikke innom den første severdigheten, Leggett Drive-Thru-Three, det første av ikke mindre enn tre redwood-trær i California man kan kjøre bil igjennom. Treet i Leggett sies å ha vært det første, og ble uthulet så tidlig som 1930.

Du finner noen av USAs mest kjente severdigheter langs Highway 1

Langs ruten vil man kunne se noen av USAs mest kjente severdigheter, og de fleste ligger lett tilgjengelig fra Highway 1. En av dem, Hearst Castle, er et vaskeekte slott, bygget på begynnelsen av 1900-tallet av aviskongen William Randolph Hearst, for å være representasjonsted for fiffen fra Hollywood, og andre Hearst yndet å pleie omgang med.

Fort Bragg er den eneste virkelig store byen mellom Leggett og San Francisco, ikke minst på grunn av den aktive havnen, og industrien i byen. Her finnes det også et spennende veterantog man kan kjøre med, slik de gjorde det, den gangen vesten fortsatt var ukjent mark. Likeledes er Fort Bragg et fint sted å proviantere i, da prisnivået er relativt lavt i forhold til tilsvarende steder lenger sør langs Highway 1.

San Francisco er et selvskrevet stoppested på turen, om ikke annet for å kjøre over Golden Gate eller besøke Alcatraz, eller for en bedre middag på en av de anerkjente restaurantene der. Det er også anbefalt å kjøre en runde i området nord for San Francisco, da det regnes som et av de mest velhavende områdene i hele USA. Rett utenfor tettstedet Olema finner man for øvrig en stor kløft i jorden, som stammer fra det store jordskjelvet i 1906.
Golden Gate - Highway 1
Knapt 25 miles sør for San Francisco finner man Half Moon Bay, en ekte amerikansk småby av den tradisjonelle sorten, med stor og bred hovedgate, omkranset av små butikker og restauranter, og en hyggelig bed & breakfast som innbyr til å bli et døgn eller to.

Half Moon Bay er verdensberømt blant surfere for sine strender, og skulle man ikke ha den helt store erfaringen som surfer selv, er det alltid spennende å kikke.

Lenger ned på Highway 1 kommer man til Santa Cruz, som er en av kun tre byer langs Californias kyststrekning, som fortsatt har en strandpromenade bygget helt i tre. Her finnes også en forlystelsespark, og brede sandstrender man kan bade ved. Forlystelsesparken har også en berg og dalbane i tre, bygget så tidlig som i 1924.

Neste stopp på turen er Monterey, en by som er vel beskrevet i amerikansk litteratur, og blant annet har forfatteren John Steinbeck lagt flere av handlingene i sine bøker til stedet. Byen har da også et rikholdig utvalg av restauranter og gallerier, og ikke minst Monterey Bay Aquarium, som regnes som et av USA mest populære. Faktisk så populært, at det kan lønne seg å kjøpe billetter på Internett før man reiser hjemmefra.

Noe lenger sør finner man byen Big Sur, eller by og by, fru Blom, Big Sur er mer for en holdeplass å regne, da den ikke inneholder stort mer enn noen hus, en bensinstasjon, en butikk, et par campingplasser, og sist men ikke minst, Henry Miller Memorial Library, til minne over den kjente forfatteren Henry Miller, som bodde i byen frem til 1962.

Og sånn går det slag i slag hele veien mot Los Angeles, og man kjører gjennom typiske vestamerikanske landbruksområder, med brokkoli-, jordbær- og kålåkre så langt øyet kan se, inntil man kommer inn i mer tradisjonelle vin-områder, som for eksempel rundt Santa Barbara.

Til tross for at mange turister velger å legge ruten rundt Los Angeles, kan det likevel være verdt å svippe innom millionbyen. Her finnes mengder av museer og turistattraksjoner, for ikke å glemme bydelene Beverly Hills og Hollywood.

Fra Los Angeles nærmer man seg hurtig Highway 1’s endestasjon, Dana Point, helt sør i Orange County i California. Opprinnelig en søvnig fiskerlandsby på vestkysten, men nå et eldorado for lystfiskere og surfere. Byen byr også på flere gode restauranter, og er et fint utgangspunkt for utflukter både innover i landet, eller opp nord mot Santa Ana og Los Angeles. Og endestasjon, for Highway 1.

Finn overnatting langs Highway 1 / Søk etter rimelig leiebil i USA

2 comments

 1. may helen rødsrud knutsen 21 juni, 2013 at 17:29 Svar

  Vi kjørte Route 66 i Juli 2012 fra Chicago til Los Angeles.Veldig varmt-48C,men en fantastisk tur! Gjennom 8 stater og 3 tidssoner
  ,variert natur. Nevada Ørkenen var enorm, men en stor opplevelse!!! Og på en Harley Davidson Electra Glide hadde vi det supert! Til sammen var vi 21 personer. Noen hadde passasjer,andre ikke,15 sykler.
  Reiser over igjen,mulig vi da tar North West.

  • USAguiden 25 juni, 2013 at 22:00 Svar

   DET er noe jeg også skal gjøre…en gang! ;) Har kjørt mesteparten av Route66, men da med bil. Det blir liksom noe annet på en Harley! :)

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.