Universal Studios Hollywood

Universal Studios Hollywood

1
4095

Universal Studios i Hollywood, California ble startet av tyskeren Carl Laemmle så tidlig som i 1909 under navnet Yankee Film Company, og er dermed Hollywoods nest eldste filmselskap etter Paramount Pictures.

Opprinnelig kom Laemmle til Los Angeles for å drive tøyforretning, men ble så betatt av alle de små kinoene som fantes i byen at han bestemte seg for å starte sin egen. På den tiden hadde Thomas Edison patent på motoren som ble brukt til fremdrift inne i både kamera og fremviser, samt produksjon, fremvisning og distribusjon. Dermed måtte alle kinoeierne betale prosenter til Edison for alle filmer de viste som var produsert etter hans retningslinjer, noe de fant svært urimelig, så de begynte like gjerne å produsere det hele selv.

Ikke lenge etter starten ble navnet skiftet til Independent Moving Picture Company, og noen år senere til Universal Film Manufacturing Co. Suksessen var formidabel, og skuespillerne sto bokstavelig talt i kø for å jobbe for Laemmle, ikke minst fordi han krediterte alle skuespillerne i rulleteksten, noe Edison alltid hadde stilt seg motvillig til.

I 1928 overlot senior imidlertid styringen av selskapet til junior, som satset svært så friskt. Han kjøpte og bygde kinoer, og tilrettela studiet til lydproduksjon. Hvilket viste seg å være en genistrek, for allerede i 1929 kom filmen «Show Boat» som den aller første musikalen utgitt i både farger og med lyd. Året etter vant filmen All Quiet on the Western Front premie for beste film i 1930, og studioet var sikret for fremtiden.

Allerede på denne tiden var det mulig å komme inn og besøke filmstudioet, en tradisjon som vi alle vet fortsatt lever i beste velgående. Faktisk så godt at det har blitt en helt egen liten industri, og store deler av inntektene kommer fra disse rundvisningene. Riktignok har det vært turbulente tider og avbrudd, men besøker man Universal Studios i Hollywood i dag, får man et fantastisk innblikk i hvordan de populære filmene lages, i kombinasjon med forlystelser tilknyttet filmenes tema.

Blant de filmene som tidligere har vært presentert som attraksjoner i Universal Studios finner man Terminator 2 og Back to the Future, men begge disse er nå pensjonert til fordel for nye attraksjoner som The Simpsons Ride og Despicable Me, eller Grusomme Meg som den heter på norsk. Videre finner man selvfølgelig Jurassic Park, The Mummy og Transformer i 3D.

Nytt i 2016 er åpningen av enorme The Wizarding World of Harry Potter. I løpet av sommeren kommer det også en The Walking Dead attraksjon.

Selvfølgelig bør et besøk i Universal Studios også inneholde en tur gjennom de forskjellige filmkulissene, hvor man kan følge opptakene til alt fra store filmproduksjoner til serier og reklamefilmer, samt få et grundig innblikk i hvordan det hele regisseres. Er man heldig, kan det også hende man får øye på en og annen filmstjerne også, og kjøper man et VIP pass, får man både lunsj samt muligheten for å kunne spasere mellom kulissene til mange av de kjente seriene vi kjenner fra tv-ruta.

Man skal imidlertid være klar over at under VIP-turen avsløres også veldig mange av de triksene filmstudioet bruker for å snyte tilskueren til å se hva de ønsker de skal se, så vil man ikke ødelegge illusjonene bør man kanskje heller holde seg til en av de ordinære turene. Disse rundvisingene er heller ikke egnet for de aller yngste barna, men fra åtte år og oppover kan det være en fin opplevelse.

1 comment

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.