Slik tipser du i USA

0
28558

Tips er ikke valgfritt i USA. Du vil få stygge blikk og kommentarer dersom du ikke tipser!

Det er noe uvant tankemåte for oss nordboere å skulle forholde oss til tipsing når vi kommer til USA. Her hjemme er tips mer frivillig, mens i USA er alt lagt opp til at de ansatte får en lav timelønn og må prestere i jobben for å få tips som sper på lønnen. Egentlig en helt grei måte å få ansatte til å prestere på. Gjør du en bra jobb, får du god lønn. Gjør du en dårlig jobb, får du dårlig lønn. Så enkelt er det.

Ta gjerne ut noen dollar på flyplassen før du forlater moder Norge! Kjøp en is eller noe annet på flyplassen i USA for å få vekslet slik at du får noen en-dollar sedler.

Så, hvor mye skal du tipse? Hvem skal få tips? Hvor skal du ikke tipse?

Vi har satt opp en liste basert på egne erfaringer etter utallige reiser rundt i USA, samt etter å forhørt oss med venner og kjente i USA. Amerikanerne liker egentlig ikke å snakke om tipsingen, men de setter selvfølgelig veldig stor pris på det!

La oss starte med ankomst til USA. Du ankommer gjerne på flyplassen og skal gjerne videre til din endelige destinasjon, eller hente ut leiebil.

Slik tipser du i USA:

Taxi: 15 – 20% av taxiturens pris er det anbefalt å tipse. gir du 10% betyr det at du ikke var helt fornøyd med kjøreturen. Gir du 20% var du fornøyd med kjøreturen og servicen taxisjåføren ga deg/dere.

Leiebil: Ingen tips i skranke der du signerer papirer for å hente ut bil. Får du hjelp til å plukke ut en leiebil på området der leiebilene står, gi gjerne et par dollar, men det er ingen som blir sure om du ikke tipser her.

Når du kommer til hotellet er det kanskje valet parking der. Altså at det er en ansatt på hotellet som parkerer bilen for deg. Du stopper utenfor hotellet, lesser av bagasjen og overlater bilnøklene til hotellets ansatte. Vår erfaring er at det ikke er nødvendig å gi tips når du leverer bilen. Når du skal bruke bilen igjen og ber resepsjonen om å kjøre frem bilen, gir du 2-5 dollar i tips til personen som bringer bilen til deg.

Bagasje: Får du hjelp med bagasjen på hotellet så forventes det tips. Beregn å gi 3-4 dollar pr.koffert når bagasjen er fraktet opp til ditt rom.

Housekeeping: Hver morgen kommer housekeeping på besøk til ditt hotellrom. De rydder, vasker, bytter ut håndkler og rer opp senga etter deg. Legg 2-5 dollar på sengeputa pr. dag og pr. rom for å gjøre denne damen/herren fornøyd! Gir du 5 dollar er du på et hotell av høy standard.

Mat: Du skal tipse på restauranter, men trenger ikke å tipse på fast food restauranter som McDonalds, Burger King etc.

Er dere flere en 6 personer som spiser sammen, plusser restauranten på tips automatisk når dere skal betale. Dette varierer fra sted til sted, så husk å se om det står «Gratuities Included» eller lignende. Dere skal da ikke tipse ekstra.

Står det ikke «Gratuities Included» el.l på regningen, så forventes det tips.  Var maten og servicen helt topp Ja, da legger du på mellom 20-25% ekstra i tips på totalbeløpet. Dette viser at du var strålende fornøyd!

Var maten bare sånn passe og servicen så der, da legger du deg på mellom 15-20%. Var maten og servicen elendig kan legge igjen to pennies (2-cent), det er koden for ELENDIG service. I så fall bør du også regne med at du må snakke med restaurantsjefen. Da har noe virkelig vært feil.

Bar: For det første: Du BLIR spurt om legitimasjon. Ikke bli fornærmet. Dette er standard prosedyre på de fleste steder, selv om du har passert 60. Husk derfor å ha med pass eller annen legitimasjon med bilde. Noen steder godtar ikke annet en pass som legitimasjon av utlendinger for å kjøpe alkohol. Dette kan du også oppleve i butikken om du skal handle øl der.

Det forventes at du tipser 1-2 dollar pr. bestilling alt ettersom hvilken standard det er på stedet.

Er du på en fancy nattklubb eller en finere bar, kan det også være betjening på toalettene som gir deg såpe, tørkepair (til hendene) etc. Tips gjerne disse med 1-2 dollar.

Generelt om tipsing i USA: 

Får du personlig service: Gi tips!

Spør du om hjelp til å booke bord på en restaurant: Gi tips!

Handler du varer i butikken: Ikke gi tips!

Går du til frisør: Gi tips!

Bruker du guide?: Gi tips!

Å tipse et sted mellom 15-20% av kostnad er en god regel å ta med seg til USA!

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.