Washington DC – District of Columbia

0
3594

USAs hovedstad er en storby som skiller seg ut i sin mangel på skyskrapere, en befriende grønn lunge som på mange måter ligner på vår egen hovedstad Oslo. Det hvite hus er ikke veldig mye større en vårt eget slott, men utrolig flott med den hvite fasaden. Alle parkene, samt grønnelundene som også kjennetenger vår egen hovedstad, gjør at en assiosier denne byen med andre Europeiske byer.
Man kan virkelig se at Thomas Jefferson‘s ønske om å gjøre Washington til «USAs Paris» med lave og praktiske bygninger hvor gatene skulle være «lyse og luftige» har blitt oppfylt. Washington DC er en planlagt by, med en lov som reguler høyden på byggningene. Selve utformingen av byen er det Pierre Charles L’Enfant som står bak. Han var en fransk-født ingeniør og byplanlegger.

En annen ting flott ting med Washington er at om du tar utgangspuntk fra Det Hvite Hus, er det gangavstand til å se flere landemerker som Washington National Cathedral, Thomas Jefferson Memorial, Lincoln Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Washington-monumentet og Jefferson Pier.

Washington DC er oppkalt etter George Washington og deler navn med staten Washington som ligger langs stillehavskysten. Byen er utrolig rikt kulturelt, historisk og er ikke minst et politisk knutepunkt med masse sjarm og stil. Byen er også kjent for sitt rike og svært gode utvalg av spisesteder og har over 7200 restauranter.
Mange kjente kokker er å finne i byens restauranter og du har mulighet til å både reise på arrangerte mat-turer, eller ta seg til en eller flere av de 20 talls vingårdene i området rundt byen. Byen er også blitt utnevnt til en av de sunneste byene i USA av Cooking Light magasinet, pga sine mange øko-bevisste restauranter som fokuserer på ferske, lokale og sesongbaserte ingredienser.

Det hvite hus med Michelle Obama har i sammarbeid med Nora Pouillon anlaggt sin egen kjøkkenhage.

Bydelen Georgetown ble etablert før selve byen Washington, og her finner man «Georgetown’s Old Stone House» som ble bygd i 1765. Dette er den eldste frittstående originale bygningen i byen. Georgetown er kjent for å være en svært sjarmerende bydel med gamle koslige hus og trivelige gater.

Washington DC, med nærområdene, har 5,6 millioner innbyggere og er det syvende største storbyområdet i USA. Tar man med Baltimore-området som nærområde, så blir Washington DC med nærområder det fjerde største området i USA med en befolkning på 8,5 millioner. Litt over 50% av befolkningen i området har afroamerikanske bakgrunn.

Washington DC er kjent som et nasjonalt senter for kunst. John F. Kennedy Center for Performing Arts huser National Symphony Orchestra og Washington National Opera, samt Washington Ballet. Videre huser nasjonalearkivet i Washington DC tusenvis av dokumenter som er viktig for den amerikanske historien, inkludert uavhengighetserklæring og USAs grunnlov. Det er mange private kunstmuseer i DC (District of Columbia) som f.eks The Phillips Collection i Dupont Circle som er det første museum for moderne kunst i USA. Et annet spesielt mussem som en også finner i denne byen er The International Spy Museum og mange flere.

Washington DC fikk i 1912 japanske kirsebætrær i vennskapsgave fra ordføreren i Tokyo. Rekken med 3000 japanske kirsebærtrær finner man like ved Tidal Basin, og hver vår feirer byen «The National Cherry Blossom Festival» med masse arrangementer rundt i byen.

Våren i DC er varm og er en flott tid å besøke byen. Om sommeren er det varmt og fuktig – i juli er gjennomsnittstempraturen 26,2°C,og den høye luftfuktigheten fører til hyppig tordenvær og tidvis tornadoer om sommeren. Høsten er varm, og fra midten av desember til februar er det vinter med en snitt tempratur på 3,3°. Man må også regne med snø.

Historisk sett så har DC en mørk historie. Byen har vært kjent for å være en av byene i USA med høyest kriminalitet. Attentatet på president Lincoln fant sted i denne byen på Ford’s Theatre den 14. april 1865 hvorav han døde dagen etter. Et annet kjent mord i DC skjedde 4 april 1968. Da ble Martin Luther King Jr. myrdet her. Det hele toppet seg i 1991 med 479 drap, men etter et omfattende arbeid med å få ned den voldlige krimialiteten i byen, er Washington DC i dag en forholdsvis trygg by.

Washington DC er en by full av sjarm og stil, og er et politisk og historisk knutepunkt som en får mer ut av jo bedre en planlegger. Du har tilogmed mulighet for en omvisning i Det hvite hus, men da skal du helst ha kontaktet ambassaden minst 3-6 mnd i forveien.

Skal du på attraskjoner som Washington Monument, Spy Museum, Bureau of Engraving and Printing og Holocaust Memorial Museum, så kan det være lurt å reservere biletter på forhånd.

Washington DC er en by vi mer en gjerne besøker igjen.

Comments are closed.