Downtown Chicago Riverwalk

Chicago – USAs tredje største by

0
2897
Blues Bilde

Chicago = Blues

Chicago er hjemstedet til blues og jazz, og man kan nesten ikke unngå å høre musikk på hvert gatehjørne når man er i denne byen.

Som bindeleddet for Midtvesten er Chicago lett å finne – og man har mye å finne på når man kan få med seg ikoniske severdigheter og det er flere distrikter å utforske. Det er nok til å fylle et besøk av dager, uker, eller måneder uten at du kan si «ferdig».

Chicago er en fascinerende storby og lett å orientere seg i hvor mange ting kan oppleves til fots. Om sommeren frister byen med – i tillegg til mange kulturelle tilbud – badeferie. By-stranden ligger få minutters gange fra butikkgatene. Byen er allikevel kanskje mest kjent for sine mange skyskrapere, og utsikten fra Lake Michigans bredder mot byens skyline er imponerende. Tre av de fire høyeste bygningene i USA ligger i Chicago, deriblant Sears Tower, USAs høyeste bygning siden september 2001, på 442 meter. De to andre er Aon Center på 346 meter og John Hancock Center på 344 meter.

Distrikter
Mange besøkende kommer seg aldri videre en attraksjonene i sentrum, men du har ikke helt sett Chicago før du har våget deg ut i bydelene. Chicagoans har delt inn byen i store «sider» i nord, vest og sør for det sentrale forretningsområdet (the Loop). Chicagoans har også en tendens til å identifisere seg sterkt med nabolaget sitt, noe som reflekterer blant annet forskjeller i kulturer over hele byen.

Downtown (The Loop)
Sentrum av Chicago, med shopping, skyskrapere, store teatre, og byens mest berømte severdigheter.

North Side (Lakeview, Boystown, Lincoln Park, Old Town)
Flotte nabolag, Wrigley Field, massevis av barer og klubber og en av de største LHBT miljøene i landet. (LHBT: lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

South Side (Hyde Park, Bronzeville, Bridgeport-Chinatown, Chatham-South Shore)
Det historiske Black Metropolis, Hyde Park og University of Chicago, Chinatown, White Sox, soul food, og den virkelige Chicago bluesen finner man her.

West Side (Wicker Park, Logan Square, Greektown, Pilsen)
Etnisk område, masse barer, og hipsters florerer på den fasjonable, litt røffe siden av byen.

Far North Side (Uptown, Lincoln Square, Rogers Park)
Ultra-hip og laid-back, med milevis av strender og noen av de mest pulserende innvandrermiljøer i landet.

Far West Side (Little Village, Garfield Park, Humboldt Park, Austin)
Så langt utenfor de faste turistløypene at du kanskje ikke finner veien tilbake, men det er helt OK siden det er mye god mat her, samt et par av de beste bluesklubbene og enorme parker.

Southwest Side (Back of the Yards, Marquette Park, Midway)
Her finner man store polske og meksikanske nabolag, samt Midway Flyplassen.

Far Northwest Side (Avondale, Irving Park, Portage Park, Jefferson Park)
Polsk Bydel, historiske boliger og kinoer og noen uoppdagede perler i nabolagene i nærheten O’Hare internasjonale lufthavn.

Far Southeast Side (Historic Pullman, East Side, Port of Chicago)
Den gigantiske, industrielle underverdenen i Chicago. Her finner man et av de største trekkplaster: det historiske Pullman District.

Far Southwest Side (Beverly, Mount Greenwood)
Irland i Chicago: autentiske irske puber, gallerier, og det merkelige hjemsøkte slottet. Alt er veldig langt fra sentrum.

Fakta & Historie Chicago By Night
Chicago er den tredje største byen i USA med en offisiell befolkning på 2 853 114 (2009), inkludert forsteder er befolkningantallet mellom 9 og 11 millioner. I 1920 bodde det i Chicago rundt 50 000 innvandrere fra Norge, noe som gjorde den til den tredje største norske byen, etter Oslo og Bergen. Byen går også under kallenavnene «Second City» og «The Windy City».

Chicago ligger i delstaten Illinois på kysten av Michigan-sjøen. Dessuten er Chicago et stort trafikknutepunkt, både for lufttrafikken og jernbanetrafikken. O’Hare International Airport som er Chicagos hovedflyplass er en av verdens mest trafikkerte flyplasser.

I forbudstiden var Chicago assosiert med gangstere og spritsmugling. Den mest kjente gangsteren fra Chicago er trolig Al Capone.

2. desember 1942, ble verdens første, kontrollerte atomreaksjon utført ved University of Chicago som del i det topphemmelige Manhattan-prosjektet.

Byen er et av flere tyngdepunker for Det demokratiske parti, og er den politiske hjemmebasen til blant andre president Barack Obama.

Film & Musikk
Du har garantert sett filmer som er innspilt i Chicago og filmer som The Blues Brothers og De ubestikkelige har forlengst blitt klassikere, og i de nyeste Batman-filmene Batman Begins og The Dark Knight er det Chicago som spiller rollen som Gotham.

Det skal godt gjøres å besøke Chicago mens det ikke foregår en eller annen festival. På musikkfronten går Blues Fest og Gospel Fest av stabelen i juni, rockerne har sin Lollapalooza i august, og i september har jazzelskerne sin Jazz Festival. Og i begynnelsen av juli arrangeres verdens største matfestival, Taste of Chicago, i ti dager til ende i Grant Park. I tillegg arrangeres utallige mindre og smalere festivaler.

Chicago-blues er en form for bluesmusikk som ble til i Chicago da man i tillegg til gitar og munnspill, slik man brukte i delta-blues, tok i bruk elektrisk gitar, trommer, piano, bassgitar og iblant saksofon. Sjangeren oppsto hovedsakelig som følge av «flukten fra sydstatene», da millioner av fattige afroamerikanske arbeidere fra sydstatene flyttet til industribyene lenger nord, særlig Chicago, i første halvdel av det 20. århundre og bragte med seg sin musikk.
Chicago-blues tar i bruk et bredere tonemateriale enn den tradisjonelle seks-toners blues-skalaen. Ved at man la til toner fra durskalaen fikk musikken et visst jazz-preg, uten å slutte å være blues. Dette er dog ikke så fremtredende som i Texas-blues. Chicago-bluesen er også kjent for sin tunge, rollende bass.

MF BildePopulære shoppinggater og områder
State Street og Michigan Avenue er helt selvfølgelige besøksteder for de shoppinggale. Det samme gjelder områdene Wicker Park og Lincoln Park, ikke minst for de som er på jakt etter eksklusive butikker med de siste trendy produktene. Her finner du alt fra antikviteter, mat og smykker, til motebutikker med klær og sko.

Michigan Avenue kalles gjerne for «the Magnificent Mile» på folkemunne, ikke minst pga sine mer enn 450 butikker som tilbyr alt hva hjertet begjærer. Vi kan også anbefale Oak Street rett ved Michigan Avenue. Går du til River North Gallery District så finner du dessuten mer enn 60 gallerier for den som er på jakt etter kunst og antikviteter.

Beste tid å reise
Chicago kan besøkes året rundt, men vinteren kan bli veldig kald med mye snø. Sommeren kan være varm og solrik, men også med en høy luftfuktighet. Det mest optimale reisetidspunktet er i september hvor det er solrikt og middeltemperaturer.

Overnatting
Du har mange valg i byen, og prisene er rimeligere enn i for eksempel New York. Finn ut hvor mye penger du vil bruke på overnattingen, og sjekk deretter hoteller. Det finnes også herberger hvor du kan få overnatting for rundt 150 kroner hvis du deler med flere, og rundt 300 kroner for å bo alene. 

Sjekk priser på overnatting i Chicago hos Hotels.com

Fly til Chicago
Du har flere alternativer hvis du skal fly fra Norge til Chicago. Ingen direkteruter finnes, men SAS via København er i skrivende stund det raskeste og rimeligste. Priser i lavsesong fra 3700 kroner, turen tar totalt snaue 11 timer. Både British Airways, Lufthansa, KLM og Air France flyr også via sine respektive hjemland, men prisene hos samtlige starter på minst 5100 kroner.

Søk etter flybilletter til Chicago her

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.