San Francisco

Mye å oppleve i San Francisco

1
12082

San Francisco – Du kan bruke hele ferien din, og litt til, ved bare å rusle rundt i Fisherman’s Wharf og Pier 39, hoppe på den overfylte turistbåten til Alcatraz, og knipse bilder av de kjente trikkene. Det er få amerikanske byer som kan matche denne byens sjarm.

San Francisco gjør det fantastisk enkelt å nyte det gode liv. Mellom den varme kunstscenen, de fristende butikkene, den herlige bukten, og alle de fremragende, lokalt fokuserte restauranter og vinbarer, er dette det perfekte stedet å skjemme seg bort på.

San Francisco ligger ytterst på San Francisco Peninsula i California på vestkysten av USA. Byen er den fjerde største byen i Callifornia med ca 800 000 innbyggere. Totalt i San Francisco fylke bor det ca 7 mill.

Byen har den nest største befolkningstettheten i USA etter New York og hvert distrikt i San Francisco bærer sin egen unike og distinkte kultur.

Noen av San Francisco’s Distrikter

Det historiske bysenteret ligger ved Market Street – Financial District. Dette er ikke langt fra Union Square som er det største shopping området i byen. På grunn av den høye levestandarden i San Francisco er det marked for mange kaféer og restauranter. I Union Street i Cow Hollow og i 24th Street i Noe Valley er det fullt av kaféer, rastauranter, puber og gode muligheter for shopping.

Fisherman’s Wharf er et av San Franciscos mest populære turiststeder. Her finner man fiskehandlere som selger fersk fisk og krabbe. Her ligger også et voks-museum, Ripley’s Belive it or Not. Det er her du også finner Ghirardelli Square, Pier 39, og fergen ut til Alcatraz-øya, samt en overflod av sjømat restauranter og suvenir butikker.
I San Francsico kan man treffe på folk fra mange nasjonaliteter. I bydelen North Beach finner man et italiensk område, i Mission District finner man latin-amerikanere, og ikke minst i China Town finner man asiater. 39% av San Franciscos befolkning er født i andre land enn USA. Asiatere utgjør den største gruppen med 100 000 innbyggere.

Bydelen Haight-Ashburry var på 1960-tallet hippienes bydel i San Francisco. I dag er bydelen et finans sentrum, men det er fremdeles spor etter hippie tiden der. Blant annet er det mange boheme butikker og det ligger mange kaféer der; både moderne og hippie pregede.

Castro District var fra 1900-1920 kjent som «Little Scandinavia» fordi det bodde mange nordmenn og svensker der. Man kan fremdeles se hus som er bygget på skandinavisk vis langs Market Street. I dag er bydelen kjent som de homofiles bydel. Det mest kjente landemerke i Castro er idag Castro Theater. Det blir årlig arrangert verdens største internasjonal filmfestival for lesbiske og homofile der.

Golden Gate bridge

Golden Gate

Her finner man Marina District, Cow Hollow, og Pacific Heights, med vidstrakt utsikt og historiske landemerker – Fort Mason, The Presidio, og selvfølgelig Golden Gate Bridge.

The Avenues
The Avenues er et populært kallenavn for vestlige San Francisco, som består av Golden Gate Park og nabo-områdene Richmond og Sunset.  Golden Gate Park, som ikke ligger i nærheten av broen, har en samling blomster og trær fra hele verden, og hele parken dufter av eukalyptus. Her ligger museene på rekke og rad, og de herreløse kattene i byen samler seg i den ene enden av parken, hvor de blir matet og får veterinærtjenester fra snille dyrevenner.

Reise Rundt

I San Francisco går det flere hundre busslinjer, t-bane, minibusser og gammeldagse trikker. Sistnevnte er en favoritt blant turistene.

Du får kjøpt dagskort eller 3- og 7-dagers kort til t-banen og bussen på turistinformasjonen der hvor de gamle trikkene snur ved Powell og Market Street. Det går lokaltog til området East Bay fra sentrum.

En annen smart ting å kjøpe er San Francisco Citypass. Passet inkluderer noen av byens beste attraksjoner samt 7 dagers bruk av cable car/buss/trikk systemet. Følgende attraksjoner er inkludert: San Francisco Bay Cruise, Exploratorium, San Francisco Museum of Moderen Art, Steinhart Aquarium, California Academy of Sciences, Palace of the Legion of Honor.

Alcatraz

Alcatraz, kjent som det mest rømningsikre fengselet i USA frem til det ble stengt i 1963. Her har flere av USA mest kjente kriminelle sonet  – bl.a. Al Capone.

Christopher Columbus i Coit Tower som skuer mot Alcatraz

Det er kun ett firma som har turer til selve øya og det er Alcatraz Cruises. Grunnet at dette er San Franciscos mest besøkte turistattraksjon må man forhåndsbestille billetter og vi anbefaler at dette gjøres i god tid før man skal dit.

Vi anbefaler også at man bestiller bestiller turene med «Audio» guiding. Man bør beregne ca. 3 timer totalt på besøket til Alcatraz.

Priser og billettbestilling kan gjøres på www.alcatrazcruises.com

Anbefalte Restauranter

Saigon Saigon, 1132 Valencia St.
God vietnamesisk mat i spartansk miljø. Store porsjoner. Prisnivå: billig.

The Patio Café, 531 Castro St,
Midt i homsevennlige Castro district, et nesten utrolig lokale, liten inngang mot gaten, noen trappetrinn og du er i en stor bakgård med massevis av grønne planter og nesten overdrevent vennlig betjening. Spis brunch her, pannekakene er store som luftige puter Prisnivå: Middels.

Postrio: 545 Post St,
Kvalitet og førsteklasses mat med en blanding av ulike kjøkken. Vinkjelleren er imponerende. Prisnivå: Dyrt.

Aqua: 252 California St,
En av de beste restaurantene i San Francisco, fransk mat på en californisk måte. Prisnivå: Dyrt.

Beste tid å besøke San Francisco

Været i San Francisco er det mye å si om. Få nordmenn som besøker byen om sommeren vet hvor kaldt det er. I perioden mai-oktober er det veldig ofte tåke om morgenen (ofte varer den hele dagen), og dette gjør at det aldri blir særlig varmt. Ofte holder det seg under 20 grader, og da gjerne med en litt sur vind. Det er dog veldig lite nedbør. Vintermånedene er ikke mye kaldere, men til gjengjeld regner det mer. De beste månedene å besøke byen er derfor mars-april og oktober. Da kan man oppleve stabil god varme.

Fly til San Francisco

En mengde europeiske og amerikanske flyselskaper kan bringe deg fra Norge til San Francisco. Det finnes ingen direkteflighter fra Norge, men det er heller ikke nødvendig med mer enn ett flybytte. Reisetiden vil normalt sett ligge på 14 til 18 timer, avhengig av hvor du mellomlander og hvor godt det korresponderer med neste fly. Prisene starter vanligvis på rundt 4800 kroner i lavsesong, regn med et par tusenlapper ekstra rundt jul og på sommeren.

Blant de rimeligste alternativene finner vi Lufthansa/United som flyr via Frankfurt, Air France via Paris og KLM/NorthWest via Amsterdam.

De fleste internasjonale flightene lander på San Francisco International Airport, 16 kilometer sør for sentrum. Her kan du ta hurtigtog ( Bay Area Rapid Train – BART) inn til sentrum for rundt 35 kroner.

Ikke glem at nordmenn enten må ha biometrisk pass, eller visum for å komme inn i USA. Sjekk gjeldende bestemmelser her!


1 comment

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.