Alaska – Verdens mest varierte dyreliv

0
3761

Selv om Alaska ble kjøpt fra russiske interessenter så tidlig som i 1869, skulle det gå hele 90 år før landområdet offisielt ble innlemmet i USA i 1959, som den 49. delstaten i rekken.

Alaska har ingen direkte grense mot resten av USA, så skal man dit må man enten kjøre gjennom Canada, fly, eller seile. Tidligere kunne man ikke reise direkte fra Europa til Alaska uten å mellomlande i en av de andre statene først, men nå har blant annet Iceland Air åpnet ruter fra Keflavik til Anchorage, hvilket gjør det betraktelig lettere for nordiske turister å komme seg til halvøya.

Man antar at de første menneskene i Alaska kom over Beringstredet fra det som i dag er Russland. Denne urbefolkningen besto av eskimoer og indianere, hvilket også var majoriteten frem til gullrushene på midten av 1800-tallet, da befolkningsveksten skjøt fart i jakten på gull da over 100.000 håpefulle gullgravere med familier satte kursen og slo seg ned i Alaska. I dag består befolkningen av en blanding av de forskjellige folkeslagene, og de er minst like varierte og fargerike som landet selv.

Brunbjørn i Alaska

Brunbjørn i Alaska

verdens mest varierte dyreliv

Alaskas dyreliv hører til verdens mest varierte, og i de dype skogene finner man flere bjørnearter, ulv, elg, rein, villsau, bison, rev, gaupe, jerv, mengder av småvilt og flere hundre fuglearter. Dessuten holder verdens største koloni av sel og hvalross til i Alaska, og det er et av verdens sikreste steder å reise på hvalsafari i. Hvilket man kan, og flere selskaper har spesialisert seg på denne type virksomhet. Det gis imidlertid ingen garanti for at man ser hval på utfluktene, men da det likevel er så rikt et dyreliv blir det aldri bomtur likevel.

Delstaten har også over 3000 elver og vassdrag med et rikholdig fiskeliv i, og det arrangeres flere organiserte fisketurer forskjellige steder i Alaska. Enten i en av elvene, eller man kan bli fløyet inn til en av de over to millioner uberørte sjøene langt inne i ødemarken, gjerne med overnatting inkludert. Vær imidlertid oppmerksom på at lystfiskeri er nøye regulert i Alaska, spesielt hvis man ønsker å fiske etter større fisk som for eksempel laks.
17 av USAs 20 høyeste fjelltopper ligger i Alaska, hvor Mt McKinley med sine 6194 meter over havet er det høyeste. Hele 5% av delstaten er dekket av isbreer, rundt 5000 totalt, store områder i høyden er dekket av evig snø og is. Alaska har flere vulkaner, men ingen av disse er for tiden aktive og det siste registrerte utbruddet var i 1912. Dog registreres det jevnlig jordskjelv i Alaska og Nord-Amerikas kraftigste skjelv i nyere tid ble målt til 9,2 på Richters skala i 1964.

Reise rundt i Alaska

Det er forholdsvis lett å reise i Alaska, og i motsetning til hva mange tror har delstaten faktisk et svært godt veinett, så det er fullt mulig å leie seg en bil eller autocamper og legge ut på tur på egenhånd. Skal man reise over større avstander benytter man seg av enten fly eller båt, men det er ikke nødvendig for å få fullgodt utbytte av en ferie i Alaska. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom du leier en bil i USA og velger å kjøre gjennom Canada til Alaska, risikerer du å bli stoppet i tollen ved grensen, og du kan ikke levere bilen i Alaska som man kan hvis man for eksempel kjører fra øst til vestkysten eller motsatt. Det er heller ikke alle utleiefirmaer som tillater man tar bilen med til Alaska, så dette bør undersøkes på forhånd.

Et godt reisetips er derfor å kombinere en rundreise i USA, Canada og Alaska med bil og ta ferge enten opp eller ned langs kysten for deretter å kjøre Alaska Highway gjennom Canada tilbake til utgangspunktet hvor bilen så leveres tilbake igjen.

Ønsker man ikke å kjøre selv finnes det flere spektakulære tog-ruter i Alaska, og fellesnevneren for dem alle er den fantastiske utsikten og det storslåtte landskapet de går gjennom. Alaska Railroad har over 500 miles med jernbaneskinner, og den strekker seg fra havnebyen Seward via Anchorage til Fairbanks, en tur vel verdt å ta hvis man finner tiden til det.

Det er ikke til å stikke under en stol at flesteparten av dem som besøker Alaska gjør det for naturopplevelsenes skyld, deriblant flere jegere. For det er fullt mulig å reise til Alaska for å jakte, både småvilt og storvilt, men på grunn av strenge våpenrestriksjoner inn og ut av USA og Alaska anbefales det å la en av de mange reisearrangørene som står for slike turer ta seg av alt det praktiske rundt dette.
Ønsker man derimot ikke å jakte med gevær er kamera et alternativ som er betraktelig enklere å delta på, og fra de fleste større turiststedene i Alaska arrangeres det organiserte turer av varierende varighet og lengde, alt etter hva man ønsker å komme ut og se.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.