Utah

Monument Valley

monument valley

Monument Valley ligger helt sør i Utah, på grensen til Arizona, og er dannet etter millioner av år med erosjon hvor vind og andre værforhold har bidratt til en senkning av jordbunnen i dalen, slik at de imponerende stein-søylene man kan se der i dag ble stående tilbake.

Disse mektige klippeformasjonene på opptil flere hundre meters høyde har vært kulisser for utallige westernfilmer, og de tiltrekker seg derfor også tusenvis av besøkende hvert eneste år, som kommer for å la seg fascinere av de rød-gule kolossene.

I motsetning til hva mange tror, er ikke Monument Valley en nasjonalpark, men faktisk en privat naturpark, eid av de lokale Navajoindianerne, og parkens offisielle navn er også Monument Valley Navajo Tribal Park, eller Tse Bii’ Ndzisgaii, som navajoene kaller den. Ettersom den er i privat eie, er det heller ikke mulig å besøke den med et nasjonalt turpass til de amerikanske nasjonalparkene, men man må betale egen inngang ved parken.

Inngangsbilletten koster $10 per person, og pengene går uavkortet til indianernes arbeide i området. Ønsker du å kjøre egen bil inn i parken koster dette $20 pr bil (inkludert fire personer). Barn under 9 år kommer gratis inn.

Inne i selve parken er det en rekke aktiviteter man kan delta på, og man kan velge hvorvidt man ønsker å kjøre rundt i egen bil eller delta på en av de organiserte turene. Velger man å kjøre egen bil skal man være oppmerksom på at veiene som er tillatt å kjøre på i parken tidvis kan være svært dårlige, og har man leiebil skal man også forsikre seg om at utleieselskapet tillater kjøring på grusvei. Ikke alle gjør det, hvilket kan bli en dyr fornøyelse hvis noe skulle skje underveis.

Deltar man på en av de organiserte turene skjer dette enten i et spesialbygget terrengkjøretøy, eller på hesteryggen. Sistnevnte anbefales varmt, da det er en helt spesiell opplevelse å ri i mellom de store klippene, guidet av en vaskeekte navajoindianer hvis røtter strekker seg tusenvis av år tilbake i dette imponerende området. Enkelte turer inkluderer også overnatting og underholdning, og er en fin anledning til virkelig å komme tett på indianernes kultur og tradisjoner. Dessuten er det eneste mulighet for å overnatte inne i selve parken, med mindre man besøker The View Hotel. Hotellet drives som alt annet også av indianerne og har en beliggenhet som gir en fantastisk utsikt over parken. Det er et ypperlig sted å se både soloppgang og solnedgang, eller bare et sted å ligge og beundre stjernehimmelen.

Ønsker man å overnatte andre steder, eller kommer i bobil, er nærmeste by Kayenta i Arizona rundt 32 km lenger sør. Der finner man både hoteller og bensinstasjoner men ikke særlig mye annet, eller man kan kjøre til Goulding Lodge som ligger langs Highway 163, like nord for grensen mot Arizona. Her finnes i tillegg til hotellet også et lite museum, og et svalende innendørs svømmebasseng.

Skal man få fullt utbytte av et besøk i Monument Valley bør man avsette minst en dag, og delta på en eller flere guidede turer, samt kjøre runden selv i sitt eget tempo. I mange tilfeller holder det å bare møte opp på parkeringsplassen ved parken, hvoretter man blir kontaktet av en eller flere guider som tilbyr sine tjenester, men skal man være sikker på å få den opplevelsen man ønsker kan det være lurt å gjøre avtale god tid i forveien. Gjerne i forbindelse med overnatting i området.

Å komme til Monument Valley er forholdsvis enkelt, og mange velger å legge turen innom enten på vei til eller fra Grand Canyon, gjerne som en del av en større rundreise i USA. Veien som går gjennom området er Highway 163, og kommer man nordafra på Utah-siden, vil man hurtig kunne kjenne igjen flere deler av de lange rette veistrekningene man kjører på fra flere store filmer. Blant annet ble mange av scenene i Thelma & Louise og Back To The Future III innspilt her.

For mer info: utah.com/monument-valley

Related posts
FeaturedUtah

Moab, Utah

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

error: Innholdet på denne siden er beskyttet!