Brooklyn – New Yorks mest trendy bydel

0
3583

Bare et steinkast fra Manhattans skyskrapere finner man den herlige bydelen Brooklyn.
Brooklyn er for tiden New Yorks mest trendy bydel, og er perfekt for en dagstur. Her finner man blant annet kunstnerkvarteret med unge kunstnere og trendsettere, Lille Russland og en øde strand med et slitent tivoli.

Brooklyn er den mest folkerike av New Yorks fem bydeler, og har rundt 2,5 millioner innbyggere. Hvis alle bydelene i New York hadde blitt adskilt, ville Brooklyn vært den tredje største byen i USA etter Los Angeles og Chicago. Brooklyn utviklet seg fra det lille tettstedet Breuckelen, grunnlagt av nederlenderne og oppkalt etter Breukelen i Nederland.

I Brooklyn finner man Coney Island. Coney Island er en halvøy i den sørlige delen av Brooklyn og Queens. For mange år siden var dette New Yorks mest fasjonable del med eget tivoli for rike og vellstående. Tivoliet ble senere også tilgjengelig for folk flest, men forfalt kraftig på slutten av 70-tallet. De siste årene har Coney Island blitt pusset opp, og man har samtidig klart å bevare strøkets skjarmerende preg. Området assosieres også med fast food, og er opprinnelsesstedet til Hot dog.
Coney Island

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge er en av tre broer som binder sammen bydelene Manhattan og Brooklyn i New York. Den strekker seg 1834 meter over East River, og hovedspennet over selve elven er 486 meter, noe som gjorde den til verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 24. mai 1883.

Brooklyn Bridge er en av de eldste hengebroer i USA, og var den første bro av denne typen i verden som ble konstruert med stålkabler. Broen tok fjorten år å bygge, og 27 arbeidere mistet livet underveis i byggingen. Den er oppført med karakteristiske spissede bueganger gjennom de to tårnene.

Brooklyn Bridge var et av de store mesterverkene innen ingeniørkunst på 1800-tallet, og er den dag i dag et av New Yorks mest berømte byggverk.

Norske innvandrere i Brooklyn

Brooklyn hadde fra ca. 1920 til 1970 på det meste rundt 100 000 norske innvandrere, mange fra Sørlandet, og åttende aveny ble på folkemunne kalt «Lapskaus Boulevard». Den norske kolonien i Brooklyn var for noen tiår siden verdens største konsentrasjonen av nordmenn i utlandet.
I dag er imidlertid nordmennene en minoritet blant kinesere, arabere og amerikanere, og Lapskaus Boulevard er nå omdøpt til «Little Hong Kong». Nordic Delicacies er den siste gjenværende norske innvandrerbutikken i området. Butikken drives av familien Bakke fra Kvinesdal, som i tredje generasjon fremdeles selger komle/kompe, lapskaus og annen tradisjonell norsk kost over disk. Men kundegrunnlaget har forandret seg i takt med bydelen hvor nye innvandrergrupper stadig tar over for andre.

Hvordan komme seg til Brooklyn?
– Ta Subway’en! Ikke kjør!
– Ta #2, #3, eller #4 toget til Grand Army Plaza eller #3 / #4 tog til Nostrand Avenue, Kingston Avenue, eller Utica Avenue.
– Ingen av togene stopper ved Eastern Parkway / Brooklyn Museum.

Anbefalt overnatting
Hotel Le Jolie ligger sentralt Meeker Avenue, ikke langt fra hovedgaten Bedford Avenue.
Hotel Le Bleu ligger med en fantastsisk utsikt til havnen.
finn rimelig overnatting på Hotels.com

Comments are closed.