New York

10 ting du kan gjøre i New York

0
4001

New York er en av verden mest besøkte byer og det er nok av opplevelser å henge fingrene i for den reiselystne. Selv om byen har et rykte på seg for å være en av de dyrere stedene du kan oppholde deg, så er det noe for enhver lommebok.

«New York, New York» sang Frank Sinatra, i sin hymne til denne fantastisk verdensvante byen. Her kan du oppleve nye kulturer, bare ved å gå fra et kvarter til et annet, og noen av verdens mest kjente attraksjoner ligger tett i tett, forbered deg på en reise i en pulserende by hvor opplevelser er rundt hvert gatehjørne.

Central Park

Central Park

Central Park er verdenskjent av flere årsaker. Parken er den største, mest burikte og viktigste i hele New York, noe som alene sier sitt. I parken er det nok av aktiviteter å ta seg til, som å dra ut på romantisk båttur i den store innsjøen du finner i hjertet av Central Park. Om vinteren blir hele innsjøen et arnested for de som står på skøyter.
Det er også mulig å besøke en dyrepark med apekatter, kattedyr og mye annet spennende. I tivoliet er alltid aktiviteten høy og spesielt morsomt for de minste.
Hver sommer er det offentlige teateret på plass. Delacorte Theater er åpent for alle, helt gratis, og presenterer teaterstykker av Shakespeare. Det imponerende lydbildet vil slå pusten ut av enhver med et minimum av dramakunnskaper. Kvaliteten på skuespillerne er høy og Delacorte har plass til nesten to tusen tilskuere!

Ellis Island

Ellis Island

Ellis Island er et kjent navn for mange slektsforskere, som graver i røttene til sine forfedre. Dette var øye alle immigranter skulle innom, før de fikk adgang til USA, og derfor er dokumentmappene her en gullgruve for slektsgranskere. Nå har de aller fleste dokumenter blitt digitalisert, men det er et åpent museum der enda. Ellis Island er teknisk sett en del av New Jersey, men mange ser på øya som en naturlig del av New York. Ellis Island blir mange ganger forvekslet med Liberty Island, noe som kanskje ikke er så merkelig, all den tid de ligger rett ved siden av hverandre.

Liberty Island

Ellis Island

Liberty Island ligger i Hudson-elven, og er hjem til frihetsgudinnen. Faktisk, har Norge også et spesielt forhold til nettopp frihetsgudinnen, fordi den er støpt av kobber fra Karmøy – mest sannsynlig. Det er mulig å komme på nært hold hvis du oppholder deg i en av parkene på øya. Ellers, er det et museum hvor du kan lære mye om historie og tanken bak frihetsgudinnen.

Staten Island Ferry

Staten Island Ferry

Når du først er i området, kan du ta deg en tur over til Manhattan igjen med Staten Island Ferry. Her får du se frihetsgudinnen, helt gratis, på fergetur med Staten Island Ferry. Fergen har vært i drift siden 1905 og gir deg en spektakulær utsikt over Hudson-elven og selvfølgelig frihetsgudinnen.

Manhattan

Manhattan

Manhattan er en av de mest besøkte områdene og nesten er like kjent som staten den ligger i. Her finner du hundrevis av restauranter, Broadway og noen av verdens mest kjente kunstmuseum. Det er så mange attraksjoner på Manhattan, at det vil ta lang tid å liste opp bare en liten del av de her. En ting som er sikkert, er at duu er nødt til å ta turen innom hvis du er i området!

Museum of Modern Art

Museum of Modern Art

Museum of Modern Art finner du midt i hjertet av Manhattan. Dette er det viktigste senteret for moderne kunst og du finner alt fra Vincent Van Gogh, til Picasso og mengder av andre, mindre kjente kunstnere. Flere millioner besøker senteret hvert år og er gratis å besøke på enkelte tidspunkt.
Du finner flere avdelinger for foto, malerier, arkitektur, design og mye mer. Ja, egentlig alt som går under fanen moderne kunst. Og det er mye. Nesten 60.000 kvadratmeter med kunst sier sitt, så sett av god tid hvis du skal besøke Museum of Modern Art!

Botanisk hage New York

Botanisk hage New York

Den botaniske hagen i New York finner du i distriktet Bronx. Det er ikke en hage i entall. Her er det over femti hager og platesamlinger fra hele verden, som er åpne for publikum. Blant annet også siste rest av den originale skogen, som New York var omkranset av.
Få med deg rosehagen hvis du er i romantisk humør. Peggy Rockefeller Rose Garden er på sitt mest populære mellom mai og oktober, når rosene står i full blomst, og synet er noe helt for seg selv.

Naturhistorisk museum New York

American Museum of Natural History

Det naturhistoriske museet i New York spenner over fire kvartaler, og har over 33 millioner av ulike dyr, fossiler, planter, mineraler, meteoritter og annet, på utstilling. Det er også en avdeling viet mennesket og kultur, som vil interessere de fleste. Det er så mange skatter samlet på et sted, at det vil være umulig å få med seg alt.
En tur til naturhistorisk museum tar gjerne en halv dag. Og det er kun for å få overblikket. Museet er gigantisk og en av de mest besøkte bygningene i New York.

Chinatown

Chinatown

De fleste turistbussene har minst et stopp innom Chinatown, men det er absolutt mulig å utforske den på egen hånd. Uansett hvordan du kommer dit, så vil du raskt oppdage hvor stort området er.
Det er nok av restauranter, shopping-muligheter og guidede turer å velge mellom. Chinatown har en spennende historie og viser på veldig mange måter kjernen i den amerikanske drømmen. De fleste amerikanere har en bakgrunn fra andre land, kulturer og kontinenter. Chinatown er for mange symbolet på nettopp dette.

Birdland – Jazzmusikk på høyt nivå

Birdland

Hvis vi skal runde av, så må det være med litt musikk. Jazzmusikk går aldri av moten og er en populær form for musikk i New York. Birdland er en av de mest anerkjente jazzklubbene i byen, som ofte gjester noen av de mest kjente artistene, fra hele verden.
Her kan den oppdagelsesreisende nyte et velfortjent glass, ved sitt eget bord, i selskap med verdensstjerner. I tilknytning til jazzklubben er det en restaurant i toppklasse hvis du er sulten etter en lang tur. Birdland er en opplevelse i seg selv og er veldig populær – så bestill helst bord på forhånd!


Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.