Det er vel få mennesker i den moderne verden i dag som ikke har ett eller annet forhold til Walt Disney, eller i det minste en av de mange figurene og filmene hans. Gjennom generasjoner har både store og små latt seg glede og inspirer av filmene hans, og iblant felt en tåre eller to også.
Walt Disney, eller Walter Elias Disney, som var hans døpenavn, ble født i 1901 i Chicago, Illinois. Som fireåring flyttet han med familien til Kansas, hvor han stillferdig vokste opp i landlige omgivelser. Walt skal ha vært glad i å tegne og skape ting, og fikk tidlig interesse for film som fortellermedium. I 1923 flyttet han sammen med sin bror til Hollywood, hvor de grunnla sitt første filmstudio i onkelens garasje. I denne garasjen produserte brødrene en rekke filmer kalt «Laugh-O-Gram», og en tidlig versjon av «Alice i Eventyrland» så også dagens lys her.
I begynnelsen ble Alice spilt av ekte mennesker, men filmet mot en tegnet bakgrunn, og hun spilte mot tegneseriefigurer. Det var i forbindelse med dette arbeidet Walt innledet et samarbeide med sin gamle venn Ub Iwerks og Oswald The Lucky Rabbit ble født. Disney og Iwerks hadde stor suksess med Oswald, men da det viste seg at kontrakten mellom dem og distributøren var utformet slik at det var distributøren selv og ikke Disney og Iwerks som satt på alle rettigheter til Oswald, valgte de å droppe samarbeidet og satte seg ned ved tegnebordet igjen. Kort tid etter ble Mickey Mouse født, og med den tredje filmen «Steamboat Willie» var suksessen et faktum.
Etterhvert gikk Walt Disney solo, og med en hærskare av tegnere og animatører tok han på sin særegne måte verdensherredømme hva tegnefilm angår. Resten er historie, en historie vi alle kjenner så veldig godt. Donald, Pluto og Langbein dukket opp og inntok lerretet, og Walts tegneserieunivers ble større og større.
Tidlig på 1950-tallet begynte Walt å arbeide med filmer innen adventuresjangeren, og det var på denne tiden han begynte å leke med tanken på kanskje å lage en temapark over figurene sine. USA var i etterkrigsårene inne i en periode hvor tema- og familiparker var svært populære, og Disney kunne ikke være noe dårligere han heller.
I 1955 sto det første Disneyland ferdig i Anaheim i California, og da denne var en ubetinget suksess, startet planleggingsarbeidet med et større anlegg i Orlando i Florida. Dessverre døde Walt Disney av lungekreft i 1966, kun et år etter han annonserte planene, og et år før arbeidet med den nye temaparken, Disneyworld, begynte. Arbeidet med parken gikk som planlagt i regi av Walt Disney Company og sto ferdig til åpning i 1971.
Opprinnelig besto Disneyworld kun av Magic Kingdom, men er siden utvidet både i sjanger og tema, og i dag finner man i tillegg til Magic Kingdom også Disney’s Hollywood Studios hvor man kan se hvordan de kjente og kjære filmene vi har sett på fjernsyn eller kino blir til, Disney’s Animal Kingdom som er en enorm zoologisk have med over 1700 forskjellige dyr, Disney’s Typhoon Lagoon som er en av to vannparker i Disneyworld. Disney’s Typhoon Lagoon har også verdens største bølgebasseng, så husk badetøy.
Videre finner man Downtown Disney som er et enormt handleområde med butikker og restauranter, og et godt sted å holde pause i. Disneyworlds andre vannpark, Disney’s Blizzard Beach, ESPN Wide World of Sports og Disney’s Boardwalk som alle inneholder mengder av spennende ting å se og gjøre for store og små lekehjerter. Flere av utstillingene har også separate temaer, Adventureland har jungeltema, Liberty Square gir et godt innblikk i hvordan USA artet seg under kolonitiden og Fantasyland er som navnet tilsier, bare fantasifullt. Sistnevnte nok mest egnet for de aller minste, men ikke mindre populær av den grunn.
For de mest futuriske er Future World et must, og her kan man blant annet føle hvordan en reise til planeten Mars ville fortone seg for astronautene i en romskipsimulator. Future World ligger i den delen av parken som kalles Epcot, en todelt park hvor den andre delen kalles World Showcase. I World Showcase kan man se hvordan livet fortoner seg i en del andre land, da disse presenteres i miniatyr. Ikke sånn og forstå at modellene er små, neida, men hvert land har fått lov til å presentere det de har lyst til å vise frem, og det er hovedsaklig innbyggere fra de respektive
Det er også muligheter for å kikke nærmere på «Norge» ved å ta den innendørs båtturen «Maelstrom» som til tross for navnet er en relativt rolig ferd gjennom et grottelignende «norsk» landskap. Til åpningen i 1988 ble det også produsert en informasjonsfilm kalt «The Spirit Of Norway», men dessverre er ikke denne oppdatert siden den gangen, så informasjonen man får med seg der, bør nok heller tas med en liten klype salt.
Planlegger man en tur til Disneyworld bør man definitivt sette av mer enn et par dager hvis man ønsker å se det hele. Parken er ikke mindre enn 121 kvadratkilometer stor, hvilket tilsvarer 16.946 fotballbaner med internasjonale mål, eller nesten dobbelt så stort som Stavanger. Eller ti ganger arealet til Oslo Lufthavn på Gardermoen. Nok å traske rundt i, med andre ord.
Vel fremme er det nok av overnattingsmuligheter, det finnes mer enn 33 hoteller bare inne i parkanlegget, og minst like mange i umiddelbar nærhet hvor det kjører busser til og fra nesten hele døgnet, eller i hvertfall så lenge Disneyworld er åpen.
Vær også oppmerksom på at det ofte dannes lange køer ved de mest populære attraksjonene, så husk vann og gjerne noe å bite i. Enkelte av attraksjonene har også spesielle «timestilbud» hvor man kan «betale» seg forbi køen, noe mange benytter seg av. Med litt forhåndsplanlegging kan dette være en grei løsning for å komme seg gjennom parken noe mer behagelig, spesielt velegnet er det for familier med små barn som gjerne har det med å bli utålmodige i varmen.