Yellowstone National Park

0
4996

Yellowstone national park er ikke bare Amerikas eldste nasjonalpark, den er faktisk også verdens eldste, etablert så tidlig som i 1872, og sannsynligvis også en av de mest særegne. Parken har fått sitt navn etter Yellowstone River som renner gjennom den, og det finnes spor etter indianske bosettinger som er over 12.000 år gamle i området.

Med sin beliggenhet i de nordvestlige delene av staten Wyoming, rundt 2.000 meter over havet, er det flere ting som kjennetegner parken, blant annet utstrakte spor etter vulkansk aktivitet. Riktignok er det rundt 640.000 år siden det sist var et vulkanutbrudd i området, men hele parken, med sine 8.980 kvadratkilometer, ligger mer eller mindre ovenpå et magmakammer cirka ni kilometer under jordoverflaten. Dette resulterer i en stor mengde aktive geysirer i parken, over 3.000 av dem, og faktisk ligger hele to tredjedeler av verdens geysirer her. Parken har også rundt 10.000 varme kilder.

Old Faithful Geyser

Old Faithful Geyser

En av de mest kjente og berømte geysirene er Old Faithful, som har kontinuerlige utbrudd, med en regelmessighet på mellom 60 og 90 minutter mellom hvert, men i motsetning til hva mange tror, er det ikke den største geysiren i Yellowstone. Det er Steamboat Geyser som innehar den rekorden, som ved utbrudd sprøyter kokende vann mer enn 90 meter opp i luften. Steamboat Geyser er derimot ikke like forutsigbar som Old Faithful, og ikke like tilgjengelig.

Det er forholdsvis enkelt å komme seg til Yellowstone National Park og det er fem adkomstveier inn, som alle leder til parkens eneste vei, Grand Loop Road, som leder rundt til de mest kjente utkikkspunktene og severdighetene. Yellowstone har også et rikholdig dyreliv, og det finnes både ulv, bjørn, elg, kronhjort, antiloper og ikke minst bison, og da de fleste av dyrene har vent seg til mennesker, man man komme relativt tett på dem. Litt for tett, i enkelte tilfeller, og det meldes regelmessig om dødsfall i parken, fordi turister ikke kjenner dyrenes faresignaler, og ikke holder nødvendig avstand til dem. Det er av samme grunn heller ikke anbefalt å overnatte i parken, med mindre det er i en av de tilrettelagte campingplassene som finnes. De fleste velger å kjøre ut av parken ved mørkets frembrudd, og overnatter heller i en av de nærliggende byene som har etablert seg ved parkens innganger.

Yellowstone har ikke bare et rikholdig dyreliv, det er også registrert over 2.000 plantearter i parken, og det er to canyons, flere fjelltopper og elveløp. Nordamerikas høyest beliggende innsjø, Yellowstone Lake, som innbyr til et spektakulært ørretfiske, og det frigis årlig et visst antall jaktlisenser i parken. Her er imidlertid pågangen stor, og det krever en god porsjon flaks å bli tildelt en. Det anbefales å kontakte en av de lokale guidene i området, da flere av disse formidler denne type aktiviteter.

På grunn av sin vulkanske undergrunn er det ofte jordskjelv i Yellowstone og det raser årlige skogbranner i parken. Disse blir ikke prioritert slukket, da de anses som en del av det naturlige forløpet i en nasjonalpark, og med mindre de direkte truer noen av parkens primære bygninger, får de bare lov til å rase til de slukker av seg selv. Den siste virkelig store skogbrannen i området raste i 1988 og man kan fortsatt se sporene etter den i form av svartsvidde trestammer som stikker opp blant den unge vegetasjonen.

Velger man å legge et besøk til Yellowstone National Park, kan det være verdt å sette av nok tid til å oppleve noen av alle de tingene parken har å by på. Ønsker man ikke å ferdes rundt på egenhånd, er det nok av alternativer man kan melde seg på, og alt fra fotturer til sykkelturer og hesteridning er mulig. Både med og uten guide, sistnevnte anbefales, da man får best utbytte av å ha noen som kjenner både parken og dens historie med seg.

Men bevares, de fleste attraksjonene er relativt lett tilgjengelig for alle, og det finnes både besøksenter, museer og spisesteder i parken, så mange velger også å selv farte rundt på egenhånd og finner stor glede i det.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.