Yosemite

Yosemite National Park

0
6706

Yosemite National Park er en nasjonalpark beliggende i den østlige delen av California, på vestkysten av USA. Parken dekker et areal på ikke mindre enn 3.000 kvadratkilometer, og strekker seg nedover Sierra Nevada fjellkjedens vestlige sider.

Selve Yosemiteområdets geologi er hovedsaklig preget av granittklipper, som ble dannet for rundt 10 millioner år siden, da hele den nordlige delen av Sierra Nevada ble løftet opp og skapte den dramatiske naturen man ser i området i dag. Daværende elveleier ble plutselig omlagt og skapte smale, dype kløfter, og i mange år var hele området dominert av isbreer og snødekte sletter. Inntil for rundt en million år siden, da en større nedsmelting satte inn, og etterlot Yosemite Valley som den u-formede dalen den fremstår som idag.

«Yosemite» er opprinnelig navnet på indianerstammen som i årtusener har bodd i området, og ble også det naturlige navnet på nasjonalparken. Nasjonalparken tiltrekker seg over 4. millioner gjester årlig, noe som i høysesongen i juni, juli og august ofte fører til tilnærmet kaos på både vegnettet og turstiene i parken. Mange av disse turistene kommer via San Fransisco, som ligger knappe tre timers kjøring fra parken.

Selv om parken i sin helhet er relativt stor, er det oftest den frodige Yosemite Valley som regnes som hjertet i nasjonalparken, og det stedet de fleste søker til. Her finner man også noen av parkens, om ikke USAs, mest spektakulære fosser, enkelte av dem med høyder på opp mot 739 meter. Disse fossene er mest kraftfulle om våren, og dabber betraktelig av utover sommeren og høsten.

Likeledes er de loddrette klippeformasjonene El Capitan og Half Dome kjente over hele verden blant fjellklatrere, og det er nesten ikke en dag i sesongen hvor man ikke kan se de dristige vågehalsene som små maur på vei oppover fjellene.

Man behøver derimot ikke å være en topptrent fjellklatrer for å nyte godt av det spennende terrenget, og det finnes flere luftige vandre-stier som enkelt kan forseres med et par gode vandre-støvler. Disse stiene er sikret med stålwirer, så et par gode hansker anbefales også. Det er også verdt å merke seg, at ønsker man å bestige noen av de kjente toppene i området (de kan enkelt bestiges fra baksiden), krever dette i enkelte tilfeller en spesiell tillatelse. Dette av sikkerhetsmessige årsaker, da det har vært tilfeller hvor folk har falt ned og kommet til skade, som følge av trengsel på stiene opp. Selvfølgelig finnes det også flere flotte tur-alternativer i bunnen av dalen, hvor synet av de omkringliggende fjellene er minst like imponerende.

Naturmessig inneholder parken et vell av variasjoner. Ikke mindre enn fem vegetasjons-områder er representert her, og man finner en kombinasjon av maki- og bjørkeskog, en nedre og øvre fjellsone, og en alpin sone. Alt sammen fordelt over et høydelag på nesten 4.000 meter, og av Californias 7.000 plantearter, finnes rundt halvparten i Sierra Nevada, og rundt 20% i Yosemite. Det er dokumentert over 160 sjeldne planter i parken, og det er et svært rikholdig dyreliv, inkluderende både store og små arter, av både rovdyr- og planteetere.

Skulle man la seg friste til å besøke Yosemite National Park, kan det være lurt å enten gjøre det utenfor høysesongen midtsommer, eller ihvertfall unngå helgene hvis været er godt. Da formelig vrimler det av mennesker i parken, og det kan til tider være problemer med trafikken på de små veiene, og det å finne en parkeringsplass tilnærmet umulig. Likeledes kan det være svært vanskelig å finne et sted å overnatte hvis man ønsker det, men dette kan det være lurt å forhåndsbestille uansett.

Et godt utgangspunkt for et besøk i parken er fra besøkssenteret Yosemite Village, hvor man i tillegg til å kunne handle souvenirer og proviant, kan se en utstilling om parken, samt et galleri inneholdende bilder av den verdensberømte fotografen Ansel Adams, som tilbragte store deler av livet i Yosemite. En liten kino viser kontinuerlig en liten film som viser Yosemites historie, en film det er verdt å få med seg, om ikke annet som grunnlag for et videre besøk i parken.

En annen mulighet er å reise inn i parken med en av de mange bussene som går i fast rute dit, og så eventuelt overnatte i eget telt på en av de mange campingplassene der inne. Man kan også vandre opp til noen av teltleirene langs vandrerutene, hvilket forutsetter noe mer forberedelse, blant annet med tanke på mat og sanitære forhold.

Mange velger også å overnatte utenfor selve dalen, og det finnes flere mindre typiske amerikanske småbyer i og rundt nasjonalparken hvor dette er mulig. Det er dog verdt å merke seg, at jo tettere på en av inngangene til parken man er, jo dyrere er alternativene, og jo tidligere eller senere i sesongen man er, jo rimeligere er det. Man kan også leie en bil og bo enda lenger unna, og bare nøyes med å besøke Yosemite i kortere perioder om gangen, og heller strekke det ut over et lengre opphold i California generelt.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.