Grand Canyon

4
6780

Godt og vel 1,6 kilometer dyp, med stupbratte tilnærmet utilgjengelige vegger rundt baut, og ikke mindre enn 446 kilometer lang, ligger Grand Canyon som et kjempesår i landskapet i det nordligste av Arizona, i de sydvestlige delene av USA.

Her har kløften dannet seg gjennom millioner av år, ved at Coloradoelven sakte men sikkert har gnaget seg ned gjennom landskapet. Dypere og dypere, inntil den fremstår som den gjør i dag. Opprinnelig lå elveleiet på samme nivå som platået rundt, og prosessen foregår fortsatt.

Millioner av turister reiser årlig til Grand Canyon for å ta dette imponerende skue i nærmere øyesyn, og det er nå flere steder tilrettelagt for dette.

De fleste foretrekker å besøke dalen fra sydsiden, hvor man kan kombinere et besøk i selve Grand Canyon, med et besøk i Grand Canyon Nasjonalpark som også ligger i området. Her kan man delta på guidede turer i buss, eller man kan kjøre i egen bil, hvis man heller ønsker det. Herfra kan man også ta en tur på østsiden av Grand Canyon, hvor det finnes en mengde gode utsiktspunkter.

Midt i dette området finner man også Grand Canyon Village, som med sine campingområder og hoteller er et yndet sted å overnatte. Vær imidlertid oppmerksom på at det ofte er stor pågang i dette området, og det anbefales å bestille overnatting god tid i forveien. Gjerne så lenge som et halvt år, for å være helt sikker. Spesielt i høysesongen i juli og august kan det være vanskelig, og camping utenfor de ordinære tilegnede plassene er enten ikke tillatt, eller frarådes på det sterkeste.

Det er også mulig å komme ned i Grand Canyon via en av de mange vandrerutene, og det å ta et forfriskende bad i den brusende Coloradoelven, omsluttet av kilometerhøye klippevegger, er en helt spesiell opplevelse. Dog skal man være klar over, at en fottur ned i kløften ikke alltid er for nybegynnere, men kan være svært krevende. Både hva egen fysikk og fottøy angår, og hvert år er det flere turister som overvurderer egne evner, og må reddes ut av dalen. Har man imidlertid erfaring fra de norske fjellene, og kondisjon deretter, kan det være en fin tur hvis man bare forbereder seg litt. Bruk gjerne guide.

Turens lengde i seg selv, gjør også at man sjelden rekker både ned og opp på samme dag, men må overnatte underveis. Det er tross alt en tur på over tre tusen høydemeter, gjerne i stekende solskinn.

Spektakulære hengebruer som krysser over Coloradoelven

En annen populær vandretur går langs The Kaibab Trail, som blant annet ender opp ved The Skeleton Point, som byr på et tilnærmet 360 graders utsyn over Grand Canyon. Denne turen inneholder flere spektakulære hengebruer, som krysser over Coloradoelven, og passer absolutt ikke for dem med høydeskrekk.

Nede i bunnen av Grand Canyon finner man også Phantom Ranch, en ranch man bare kan nå enten til fots eller eselryggen. Denne ranchen er svært populær, og en seng her, må reserveres nesten et år i forveien, og enda verre, det må skje per post. Men kommer man seg helskinnet gjennom prosessen, ligger alt til rette for et fantastisk opphold man neppe finner maken til særlig mange andre steder i USA.

Uansett hvilke turer man tar i området er det svært viktig å medbringe mye vann. Mange går også i den fellen å tro det er kjøligere nede i selve Grand Canyon, men faktum er, at det ofte er 10 til 15 grader varmere nede i dalbunnen, på grunn av den stillestående luften der nede.

Grand Canyon Skywalk

Grand Canyon Skywalk

I det nordvestlige hjørnet av Grand Canyon, i Hualapai-indianernes territorium ligger byen Peach Spring, hvorfra man kan besøke en av USAs for tiden mest spektakulære severdighet, The Grand Canyon Skywalk. En glass- og stålkonstruksjon som strekker seg over 20 meter ut fra kanten, over 1400 meter over dalbunnen nedenfor, og denne gangbroen er virkelig ikke for de med høydeskrekk. Vær imidlertid oppmerksom på at det er en del restriksjoner i forbindelse med adgangen til broen, blant annet får man ikke medbringe løse eiendeler, heller ikke eget kamera. Det finnes derimot fotografer på stedet, så man kan uansett sikre seg et fotografisk bevis på at man har vært der.

Er man derimot ikke til de helt store høydeopplevelsene, kan man tilbringe noe tid på Hualapai-indianernes ranch i området, hvor man kan se hvordan dette stolte indianerfolket har levd i generasjoner. Det er selvfølgelig også muligheter for å handle souvenirer, og det arrangeres forskjellige oppvisninger, både indianerdans og westernshow. For de aller tøffeste, kan man bli med på rafting i bunnen av kløftan, på Colorado River.

Søk etter leiebil

4 comments

 1. Dag Erik Lindberget 6 august, 2013 at 09:42 Svar

  Hei. Jeg lurer på om noen vet om det er mulig å besøke blue John canyon og gå den ruten som Aron Ralston måtte skjere av seg egen arm da han ble sittende fast nede i dalsprekken?

  Er det evt andre guidede turer i blue john canyon?

 2. USAguiden 7 august, 2013 at 10:33 Svar

  Hei Dag Erik!
  Jeg har selv vært i området rundt BlueJohn, men ikke nede i selve dalsprekken. Vi fikk beskjed om at dette var en «trail» for de erfarne og godt trente, så da holdt vi oss unna..hehe.
  Det finnes ulike «trailheads» å velge mellom for å komme ned i dalsprekken.
  Sørg for at du har med et topo-kart over området og er godt forberedt på rappelering og klatring i juv om du tar turen :)

  I den lille sjarmerenede byen Moab vil du helt sikkert finne noen som
  arrangerer turer dit, eller som i alle fall har tips og råd å komme med!

  Mvh
  Roy / USAguiden

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.