White Sands, New Mexico – Du finner ikke maken!

0
1593

Stigende opp fra hjertet av Tularosa dukker er et av verdens største naturlige underverk opp – den glinsende hvite sanden i New Mexico. Her har store bølgelignende sanddyner av gipskrystaller oppslukt 18 000 mål av ørkenen og skapt verdens største krystallsand-dyne.

White Sands National Monument bevarer en stor del av disse unike sand-dynene, sammen med planter og dyr som har lykkes å tilpasse seg i dette stadig skiftende miljøet.
Formell anerkjennelse for det unike White Sands området kom 18. januar 1933, da president Herbert Hoover proklamerte og etablerte White Sands National Monument.

White Sands er også kjent for å huse White Sands US Army missile range.

Det er fascinerende at sanden ikke er varm. Stikker man føttene 5 cm ned i sanden så er faktisk sanden nesten kjøleskapskald selv om det er over 35 grader i luften. Dette kommer av at sanden består av krystaller.
For oss nordmenn er det en spesiell opplevelse å være her. Veiene ser ut som speilglatte norske vinterveier og sanden ligner rett og slett på store hauger av puddersnø. Man venter bare på å møte brøytebilen rundt neste sving!

Klima
Våren er vind sesongen. Somrene er varme, i snitt 35 grader med sporadiske målinger på over 38 grader. Vintrene er relativt milde, men natt-temperaturer har ofte gått under frysepunktet på 0 grader. Snø er ganske sjeldent, men det har skjedd at tung snø har lagt seg også her. Gjennomsnitt nedbør er om lag 250 mm. pr.år, og det meste kommer i løpet av sommeren sammen med tordenvær, ofte ledsaget av lyn og hagl.

Nyttig
Besøksenteret ligger på US Highway 70, 24 km sørvest for Alamogordo og 83 km øst for Las Cruces, New Mexico. Reisende fra Carlsbad Caverns, det gedigene komplekset av naturlige huler, og sørlige Arizona kan følge US 82 gjennom de naturskjønne Sacramento fjellene for å nå White Sands National Monument.

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.