Fort Jefferson – Dry Tortugas, Florida

0
2936

Dry Tortugas fra luften

Vel, hva skal man si om dette fortet som ligger lagt ute i havet? Ganske nøyaktig 11 mil ut i havet fra Key West ligger denne nasjonalparken, som forøvrig er USA’s minst besøkte nasjonalpark. Man starter ferden ut til Dry Tortugas på kaiområdet i Key West.

Det tar ca. 2 timer med båt ut fra Key West før man ser konturene av noe som vokser opp fra havet. Det er bare et helt utrolig syn som dukker opp! Man har ikke sett annet en blått hav i to timer, før det plutselig dukker opp noe i horisonten som ser ut som noe som svever over vannflaten. En Park Ranger møter oss et stykke før “land”.

Park Ranger

For en flott jobb de har tenker jeg når båten fosser gjennom bølgene ved siden av vår ferje..
Fort Jefferson åpenbarer seg mer når vi også fosser fremover. For et vakkert syn! Det er rart å tenke på historien rundt dette fortet. Selve nasjonalparken Dry Tortugas er kjent for det rike livet i havet, fargerike korallrev og legender av skipsvrak og sunkne skatter.  Midtpunktet i nasjonalparken er da også selvfølgelig Fort Jefferson (oppkalt etter USA’s tredje president Thomas Jefferson) , en massiv og uferdig festning. Det er den største murbygningen på den vestlige halvkule, som er sammensatt av over 16 millioner mursteiner. Parken besøkes årlig av nesten 80.000 turister. Den er kun tilgjengelig med båt nå for tiden. Tidligere var det mulig å reise ut dit med sjøfly, men det er ikke mulig lenger. Fort Jefferson ble brukt aktivt under borgerkrigen (1861-1865), og ble senere også brukt som fengsel for blant annet de som ble dømt for mordet på president Abraham Lincoln. Vel, nok om historien. Fortet ble brukt aktivt frem til ca. 1930. Det ble aldri helt ferdigstigstilt, men NÅ (i 2009) jobbes det der ute for å få restaurert fortet. Vi nærmet oss Fort Jefferson og det ble tydeligere hvilket bygg dette virkelig er.

Dry Tortugas

Når vi endelig kom oss i land, vandret vi litt rundt for å se. Det var en guide der som fortalte oss om historien til fortet osv. Vi valgte å følge guiden på ca. halve turen før vi gikk ut av gruppen for å vandre rundt selv. Stranden der var jo bare herlig! Godt å ligge der å sløve litt i solen uten å høre annet en bølgebrus. Snorklingen der er også bra.

Vandringen rundt på fortet er en opplevelse. Når man tenker på at det har vært fanger her under borgerkrigen, samt at president Lincoln’s drapsmenn satt her, så er det som om det roper historie ut fra veggene her..

Det anbefales på det sterkeste å ta en dagstur ut til Fort Jefferson. Det er også mulig å overnatte der ute dersom man ønsker det. Da er det telt som gjelder…

USAguiden.no deltar i konkurransen til Ticket Feriereiser sin reiseblogg2010 konkurranse med denne artikkelen.

Dry Tortugas dukker opp fra havet

Litt av stranden

Ved brygga

Leave a reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.